Gemeente Maassluis

Beantwoording vragen PvdA over PET-flesjes

De fractie van de PvdA in de Maassluise gemeenteraad heeft op 11 maart 2005 schriftelijke vragen gesteld over het inzamelen van PET-flesjes. Het college van burgemeester en wethouders heeft de vragen als volgt beantwoord:

"1. Bent u bereid mee te werken aan de proef om petflesjes in te zamelen door ook in Maassluis een innamepunt te regelen en verenigingen, scholen e.d. EUR 7,50 per zak van 200 flesjes te verstrekken.
In het Convenant verpakkingen hebben bedrijven met overheid en gemeenten harde afspraken gemaakt over het verminderen van verpakkingsmateriaal en het recyclen van verpakkingen. Het Convenant loopt tot en met 2005. Een van de afspraken hierin is het handhaven van het verplichte gebruik van hervulbare PET-flessen (groter dan 0,5 l.) voor frisdranken en waters. Gelijktijdig is afgesproken onderzoek te doen naar een nieuw verpakkingssysteem vanaf 2006 omdat het verplichte gebruik van hervulbare flessen strijdig is met europese regels.
Bedrijfsleven en overheid zijn overeengekomen dat frisdranken en waters vanaf 2006 verpakt mogen worden in eenmalige PET-flessen in alle maten. De Tweede Kamer heeft hiermee in september 2004 ingestemd. Dit betekent dat er veel meer flessen op de markt zullen komen. Doelstelling is om 55% van de PET-flesjes terug te halen voor recycling.
Inmiddels zijn dit jaar in Rotterdam, Zwolle, Emmen, Helmond en Gemert-Bakel proeven gestart met de gescheiden inzameling van PET-flesjes. Afhankelijk van het succes wordt een landelijk inzamelsysteem overwogen. In Rotterdam doen circa 1000 scholen en verenigingen mee die EUR 7,-- per zak van 200 flesjes ontvangen. De pilots worden begeleid en gefinancierd door de Stichting Inzameling PET-flesjes.
Navraag bij de stichting heeft het volgende geleerd:
* Door de stichting zijn speciale communicatiemiddelen ontwikkeld voor het project en tevens worden er speciale oranje rolcontainers en zakken ter beschikking gesteld.
* Zoals hierboven vermeld zijn er vijf pilots uitgezet.
* De stichting is bereid met de gemeente een gesprek aan te gaan voor een eventuele

pilot danwel anderszins mee te werken aan de proef.

2. Bent u met ons van mening dat hier een positief signaal richting verenigingen en dus ook naar de jeugd van uitgaat door hen te stimuleren om de flesjes te verzamelen en zo een bijdrage te laten leveren aan het milieu en zwerfafvalprobleem. Wij zijn het met u eens dat het een positieve uitwerking heeft als scholen en verenigingen actief een bijdrage leveren aan het zwerfafvalprobleem door middel van een dergelijke actie. Uiteraard is het ook een extra bron van inkomsten voor de vereniging. De achterliggende gedachte van de proef is dat zodra afval een andere waarde krijgt het voor veel mensen interessanter wordt om het te verzamelen.

3. Bent u het met ons eens dat als Maassluis meedoet aan deze proef zwerfafval-bestrijding, milieueffecten en inkomsten voor de verenigingen, scholen e.d. gunstig beïnvloed worden. Dat zijn geen twee vliegen, maar 3 vliegen in 1 klap. Bij meedoen aan de proef zal dit zeker positieve effecten hebben voor meerdere partijen.
Het is gunstig voor de inzamelende instelling en tevens wordt er gewerkt aan een stukje
bewustwording ten aanzien van het ontstane zwerfafval. Uiteindelijk willen we door zwerfafvalbestrijding een schonere gemeente creëren.

4. Kunt u daartoe op korte termijn een inzamelcampagne starten in Maassluis.
De start van een inzamelcampagne is afhankelijk van de uitslag van het te voeren gesprek met de stichting genoemd. Dit gesprek zal worden gehouden op donderdag 12 mei 2005.
De financiele consequenties worden in beeld gebracht na bedoeld gesprek.
Wij zullen u op de hoogte houden van de resultaten.

Wij betreuren het dat de beantwoording van de vragen langer op zich heeft laten wachten.
Door omstandigheden, onder andere nadere informatie van de Stichting Inzameling PET-flesjes, is dit niet binnen de gestelde termijn gelukt."