Controle huisverkoop vlees en biologische zuivel
In periode juni tot oktober 2004 is er door de Voedsel en Waren
Autoriteit (VWA) bij 114 huisverkooppunten van vlees en biologische
zuivel gecontroleerd op de hygiëne, bewaartemperatuur en etikettering.
Vooral bij de huisverkoop van vlees zijn overtredingen geconstateerd,
hoewel ook bij biologische zuivel de nodige correcties moeten worden
doorgevoerd. De overtredingen hadden met name betrekking op
onvoldoende hygiëne en de bewaartemperatuur.
De VWA heeft bij 68 verkooppunten van vlees, 8 maatregelen genomen met
betrekking tot de hygiëne, 25 maatregelen voor het niet hanteren van
een correcte bewaartemperatuur en 27 maatregelen voor onvolkomenheden
met betrekking tot etikettering. Verkooppunten van biologisch en
regulier vlees werden in gelijke mate onderzocht en het aantal
maatregelen was niet verschillend. Bij de 46 verkooppunten van
biologische zuivel zijn ook diverse overtredingen geconstateerd, maar
in mindere mate dan bij vleesverkoop.
De huisverkoop van vlees blijkt een groeiende bedrijfstak en veel
startende ondernemers blijken niet goed bekend met de geldende
regelgeving. De brancheorganisaties LTO en Platform Biologica besteden
dit jaar veel aandacht aan het informeren van hun leden.
Ondanks de overtredingen bij zowel vlees als zuivel, zijn de risicos
voor de consument gering. Waar de consument op kan letten is een
schone en goed onderhouden verkoop ruimte, gekoelde producten en, bij
diepgevroren en ander voorverpakt vlees, een houdbaarheidsdatum op het
etiket. Het algemeen geldend advies om vlees voor consumptie goed te
verhitten en kruisbesmetting te voorkomen, gaat ook op voor de
huisverkoop.
Voedsel en Waren Autoriteit