Time : 10:36:10 AM
Date : Friday, May 13, 2005
Sender Name: SETCa-BBTK

Genoeg provocatie!

Persbericht ACLVB-BBTK-CNE/GNC-LBC/NVK

Vakbonden mobiliseren de bedienden van de sector ANPCB (1) ter gelegenheid van de "verzoeningspoging van de laatste kans"

Manifestatie in Brussel op dinsdag 17 mei in de vorm van een concentratie van stakende bedienden aan het Ministerie van Werk en Overleg ( 9U30 tot 12U)

Wat de werkgevers aanbieden na 5 onderhandelingsronden is peanuts: amper 8 euro loonsverhoging, geen verbetering van de regelingen voor tijdskrediet en opleiding en ook geen toezegging op het brugpensioen.

De bonden willen daarentegen een akkoord met inhoud !

Met de actie van dinsdag willen wij nogmaals onderstrepen wat onze belangrijkste eisen zijn:


1. Een koopkrachtstijging over de periode 2005-2006 moet alle bedienden, uit de grote en kleine bedrijven van de sector, een bijkomend voordeel geven.

2. De mogelijkheid om met brugpensioen te gaan vanaf 58 jaar moet worden verlengd tot eind 2006 en dit zonder voorwaarden (zoals het in rekening brengen van de jaren opgenomen tijdskrediet).
3. Een individueel recht op 4 vormingsdagen. Niet alleen op papier, ook in de praktijk!

4. Er moeten meer collega's tegelijkertijd in tijdskrediet kunnen gaan. Nu ligt de grens op 5%. Wij willen ook een verlenging van de duur van het tijdskrediet (nu 2 jaar). Werk op mensenmaat. Dat blijft voor de bonden het prioritaire aandachtspunt.

Een ultieme verzoeningsvergadering is gepland op 17 mei om 11U. Als de werkgevers geen betere voorstellen doen, zullen hardere acties onvermijdelijk volgen.

Wat is nu eigenlijk het ANPCB?
Het is de afkorting van Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden en is ook bekend als het Paritair Comité 218. Het groepeert 60.000 bedienden uit de industrie, 120.000 uit de groothandel en 160.000 uit velerlei diensten. Alles bij elkaar dus 340.000 bedienden en kaderleden die werkzaam zijn in 50.000 bedrijven: autohandel, auto-inspectie, boekhoudkantoren, bouw, callcenters, consultancy, drukkerijen, financiële kantoren uitgebaat door zelfstandigen, garages, glas, geschreven pers, groothandel, handelsbemiddeling, hout, immobiliën, industriële schoonmaak,
informatica, kansspelen, meubelen, multimedia, modellen-hostessen, privé-vorming, reclame-, selectie-, studiebureaus, tabak, telecommunicatie, toerisme-recreatie-cultuur-sport, uitgeverijen, uitzendkantoren, verhuurfirma's, wasserijen...