FNV

Actie voor goede cao tuincentra op Tweede Pinksterdag

Onder het motto `tijd voor een stevige aanpak' voert FNV Bondgenoten op Tweede Pinksterdag actie voor een goede cao in de tuincentra. Vakbondsleden delen in Drenthe, Gelderland, Noord-Holland en Zeeland tuinhandschoenen uit aan het winkelende publiek.

"We hebben kort geleden de onderhandelingen maar stopgezet, want de werkgevers bewegen geen grasspriet", legt vakbondsbestuurder Inge van Duijn uit. "Ze willen van alles van de elfduizend werknemers, maar bieden zelf niets."

Zo weigeren de werkgevers een loonsverhoging in de cao op te nemen. Sterker nog: zij willen dat het personeel voor 38 uur loon 40 uur werk gaan leveren. FNV Bondgenoten wil ook niet dat het personeel wordt afgescheept met 85 procent ziekengeld in het eerste jaar. Dat hoort gewoon 100 procent te zijn.

De handschoenen zijn een signaal aan de werkgevers. Van Duijn: "We willen dat zij daadwerkelijk met ons gaan onderhandelen. En dat betekent dus geven én nemen. En niet bezuinigingsmaatregelen doorvoeren ten koste van de werknemers."