Ingezonden persbericht


Persbericht 13 mei 2005

Klederdrachten als kleurrijke uiting van de Nederlandse culturele identiteit

De affiches zijn te zien op alle treinstations in Nederland. Het is een afbeelding van de grote vergaderzaal van het Europees parlement. Alle Europarlementariërs zijn eenvormig gekleed in deftige maatpakken. Er is maar één uitzondering: twee Nederlandse parlementariërs die gekleed zijn in Zeeuwse streekdracht. Met als onderschrift: brengt de Europese eenwording de Nederlandse culturele identiteit in gevaar? Over enkele weken moeten de Nederlanders stemmen over de nieuwe Europese grondwet.

Folklore is een machtig symbool voor de Nederlandse culturele eigenheid. Met de toegenomen belangstelling voor de Nederlandse culturele identiteit leeft ook de folklore weer als nooit te voren. Op zaterdag 14 mei wordt in het Zeeuwse plaatsje Terneuzen het startschot gegeven voor de opening van het Jaar van de Folklore, door de Commissaris van de Koningin in Zeeland. Welke provincie kwam meer in aanmerking dan Zeeland, de provincie van Zeeuws meisje? Onderzoek heeft uitgewezen dat bijna iedere Nederlander, en ook heel wat buitenlanders, Zeeuws meisje herkennen als symbool van Zeeland. Geen ander symbool is zo krachtig als Zeeuws meisje. Het Zeeuws Bureau voor Toerisme heeft daarom dit krachtige symbool weer uit de mottenballen gehaald en gebruikt Zeeuws meisje als icoon om het Zeeuwse toerisme te promoten.

Folklore kent heel veel verschijningsvormen: dansen, muziek, traditionele sporten, dialecten, ambachten en levende geschiedenis. Maar tijdens de opening van het Jaar van de Folklore in Terneuzen staan de streekdrachten centraal. Streekgebonden kleding hoort bij de meest in het oog springende en zichtbare uitingen van Nederlandse folklore. Nederland kent heel wat folkloregroepen. Ook de nieuwe Nederlanders hebben tegenwoordig hun eigen folkloregroepen.

Wie gedacht had dat klederdrachten verdwenen zijn, vergist zich. Trouwen in het wit is misschien populair, maar nog specialer is het trouwen in streekdracht. In het Friese plaatsje Joure wordt jaarlijks een boerenbrulloft georganiseerd. Het evenement is heel populair, bij trouwlustigen maar trekt ook heel veel publiek. Streekdrachten zijn tegenwoordig vooral gelegenheidsdrachten geworden. Streekdrachten geven cachet aan een bijzondere gebeurtenis. Maar ze zijn ook leuk om naar te kijken tijdens toeristische evenementen.

In het verleden waren de streekdrachten dagelijkse dracht. Streekdrachten kenden, net als gewone kleding, allerlei ongeschreven regels over hoe je je behoort te kleden. Iedere dracht had bijvoorbeeld een daagse dracht voor doordeweeks, een zondagse dracht, allerlei variaties voor als je in de rouw bent en sommige streken kenden zelfs een kostuum voor bepaalde gelegenheden zoals koninginnedag of Pinksteren. Bovendien bestonden er verschillen binnen een dracht waarmee de drager van het kostuum liet zien tot welk geloof hij behoort en wat zijn welstand is. Al die - soms minimale - verschillen binnen een dracht hadden een belangrijke communicatieve functie: zo wisten omstanders precies wie ze voor zich hadden.

Streekdrachten horen bij onze Nederlandse culturele identiteit. Maar ze vertegenwoordigen ook een rijke geschiedenis, ze horen bij het Nederlandse culturele erfgoed. Ook dit deel van het Nederlandse erfgoed is het beschermen waard!

Noot voor de redactie (