Ingezonden persbericht
14 mei 2005
(Nederlands Centrum voor Volkscultuur)
Nederland bruist van folklore
Opening van het Jaar van de Folklore groot succes
Zaterdag 14 mei vond in Terneuzen de officiële opening plaats van het Jaar van de Folklore. Plaats van handeling was het Folkart Festival Zeeland-Vlaanderen, dat als een van de hoogtepunten in het themajaar fungeert. Het gevarieerde programma gaf een goede inkijk in de boeiende wereld van folklore. Commissaris van de Koningin in Zeeland W. van Gelder, die de opening verzorgde, was onder de indruk. Dat Zeeland bruist van folklore was hem bekend, maar dat hetzelfde geldt voor de rest van Nederland had hij niet verwacht. 'Folklore is inderdaad een trend,' aldus initiatiefneemster Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. 'Folklore is een actieve manier om met geschiedenis bezig te zijn. Iedereen kent de schoolplaten van Cornelis Jetses. Folklore is eveneens een vorm van aanschouwelijk onderwijs, maar dan met levende mensen die het verleden naspelen'.
Folkloregroepen uit het hele land en daarbuiten gaven in de grote kerk van Terneuzen acte de présence. Zeeuwse groepen waren daarbij goed vertegenwoordigd. Mooi Zeeland, Ons Boerengoed, Medioburgum en Walacra zijn in de wereld van folklore klinkende namen van groepen die hun uiterste best doen verantwoorde folklore te presenteren. Folklore is geen vrijblijvende aangelegenheid: het is een reconstructie van wat ooit was (en soms nog steeds is), gebaseerd op nauwkeurig bronnenonderzoek. Het is veel meer dan dans en dracht, zoals de commissaris van de koningin terecht opmerkte. Folklore omvat alle aspecten van het leven vroeger, zoals dialect, feesten, muziek en ambachten. Al die elementen zijn in het jaar van de folklore goed vertegenwoordigd.
Tijdens haar openingsspeech brak Ineke Strouken een lans voor opname van folklore in de nationale culturele canon. 'Het is tegenwoordig bon ton om te bepalen wat iedereen moet weten om Nederlander te kunnen zijn. Folklore hoort daar onverbrekelijk bij. Volgens het Nederlands Centrum voor Volkscultuur zit de Nederlandse cultuur in alledaagse gewoonten en gebruiken van alle Nederlanders. Folklore is daar de historische invalshoek van. Om thuis te zijn in een land moet je iets weten van de historische én hedendaagse kant van het dagelijks leven.'
Jeannine Troch, voorzitter van het Folkart Festival Zeeland-Vlaanderen, is zeer tevreden met het verloop van de dag. Het jaarlijks terugkerende evenement is een culturele gebeurtenis van formaat, waar liefhebbers van heinde en verre op af komen. 'In Nederland doen we meestal wat besmuikt als het over folklore gaat. Laten we een voorbeeld nemen aan andere landen, waar folklore tot het cultureel erfgoed gerekend wordt en men trots is op deze uiting van geschiedenis.'
Zoals bij zovele folkloreactiviteiten maken ook in Terneuzen vele vrijwilligers het festival tot een succes. Dat het Folkart Festival als hoogtepunt nu de opening van het Jaar van de Folklore herbergde, is een kroon op hun onvermoeibaar ijveren en een teken van waardering. Want ook dit is een van de doelen van het themajaar: het in het zonnetje zetten van al die groepen en verenigingen die zich jaar in jaar uit belangeloos inzetten voor folklore in Nederland.
Noot voor de redactie (
Ingezonden persbericht