Extra middelen bestrijding kindermishandeling en jeugdbescherming
vrijdag 13 mei 2005
Op 12 mei jl. vond er een bestuurlijk overleg plaatst tussen minister Donner en staatssecretaris Ross-van Dorp met het IPO, VNG en ZN. Dit overleg ging o.a. over de bestrijding van kindermishandeling, over wijziging in verantwoordelijkheden voor jeugdigen in de Justitiële Jeugdinrichtingen en over implementatie van het Deltaplan Gezinsvoogdij.
Extra middelen voor bestrijding kindermishandeling De staatssecretaris heeft gemeld dat er een incidenteel bedrag van ¤ 6 miljoen beschikbaar wordt gesteld in 2005 ter bestrijding van wachtlijsten en te lange doorlooptijden bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's). De verdeling over provincies gaat naar rato van de autonome groei in meldingen en adviesvragen vanaf 1-1-2004. De bestedingsmogelijkheden zijn: extra krachten bij de AMK's, scholing van extra medewerkers binnen het Bureau jeugdzorg en een flexbudget om in geval van kindermishandeling snel hulp te kunnen bieden. Daaraan wil de staatssecretaris graag toegevoegd zien een mogelijkheid voor een pool van medewerkers, zodat bij moeilijke vacaturevervulling en ziekte daaruit geput kan worden.
Verwarring over aansprakelijkheid voor jeugdigen in de Justitiële Jeugdinrichtingen Het kabinet heeft besloten over de overheveling van de verantwoordelijkheid voor de opvang en behandeling van de civiel geplaatste jeugdigen in de Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI's) van Justitie naar VWS. En over het op gang brengen van een wetswijziging, waardoor gesloten opvang en behandeling ook in de jeugdzorg mogelijk wordt. Het IPO heeft niet ingestemd met deze besluiten en heeft een eigen brief hierover naar de Tweede Kamer gezonden, waarin de bezwaren worden ingebracht. Kabinetsstukken aan de Tweede Kamer en IPO-brief lagen ter bespreking voor. Er is stevig over gevolgde procedure en inhoudelijke kanten gesproken. Met name de kwestie wie nu voor welke doelgroep aanspreekbaar/aansprakelijk wordt is intensief aan de orde geweest. Er bleek veel verwarring op dit punt. Afgesproken is dat er op korte termijn een notitie komt van de rijksoverheid naar het IPO waarin wordt uitgewerkt wie nu op dit moment waarvoor verantwoordelijk, aanspreekbaar/aansprakelijk en/of de directe financier is, hoe dat zal worden in de overgangsperiode tot wetswijziging voor gesloten setting in de jeugdzorg en hoe na invoering van die wetswijziging. In het geval provincies/grootstedelijke regio's daarmee gemoeid zijn moet er tijdig een overeenkomst worden bereikt over rol en randvoorwaarden waaronder de provincies en grootstedelijke regio's de extra verantwoordelijkheden kunnen waarmaken. Het IPO heeft aangegeven vooralsnog geen medewerking te verlenen aan de uitvoering van de besluiten, in afwachting van behandeling van de kabinetsstukken ter zake in de Tweede Kamer op 7 juni a.s. en tot op het moment dat de toegezegde notitie is ontvangen. Op 6 juni 2005 is er weer bestuurlijk overleg hierover.
Verbetering van de jeugdbescherming
Er lag een notitie voor over de hoofdlijnen waarlangs het Deltaplan Gezinsvoogdij gefaseerd in Nederland zal worden ingevoerd. Het betreft de invoering van een nieuwe methodiek voor de gezinsvoogdij en een caseloadverlaging per gezinsvoogd van 1 op 15 cases. Het IPO heeft met de voorstellen ingestemd. In de notitie is weergegeven onder welke randvoorwaarden deze invoering zal gaan plaatsvinden, waarbij sprake is van extra middelen (waarover bij voorjaarsnota zal worden bericht). Daarbij is afgesproken dat nog in 2005 definitieve nieuwe prijzen moeten worden overeengekomen. Mocht blijken dat daarvoor nog extra middelen noodzakelijk zijn, dan zal daar alsnog naar gekeken worden in 2006. Er zal door rijk en provincies op worden toegezien dat de extra middelen daadwerkelijk voor de caseloadverlaging worden ingezet. Er zal nu door Justitie en IPO gezamenlijk in samenspraak met de MOgroep (Bureaus Jeugdzorg) een plan van uitvoering worden opgesteld, zodat tot werkelijke implementatie kan worden overgegaan.
Meer informatie bij Paul Bonke
Telefoonnummer (070) 888 1207
E-mail: