Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-393       |
|                                            |Arnhem|13 mei 2005    |
|                                            |,     |               |
ZWEMWATERFOLDER GELDERLAND WEER BESCHIKBAAR Informatie over open water en de belangrijkste recreatiegebieden

De zwemwaterfolder, die de provincie jaarlijks uitgeeft met informatie over het open zwemwater in Gelderland, is weer verschenen. Vanaf mei is de folder verkrijgbaar bij onder andere gemeentehuizen, bibliotheken, VVV(s, campings en hotels. Evenals voorgaande jaren is de informatie ook te vinden op de internetpagina van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl/zwemwater) en tijdens de zomermaanden ook op de teletekstpagina(s 390 e.v. van Omroep Gelderland.

De informatie over het open water omvat de belangrijkste recreatiegebieden en een aantal drukbezochte natuurzwembaden in Gelderland. In de folder vindt de recreant onder meer informatie over verblijfsfaciliteiten, tips voor veilig zwemmen, de bereikbaarheid per openbaar vervoer en de grootte van de zwemplas. Ook is informatie opgenomen over de meest voorkomende gezondheidsklachten die door het zwemmen in open water kunnen optreden en hoe klachten kunnen worden gemeld. Als er veel klachten over dezelfde plas worden gemeld, is dat voor de provincie aanleiding actie te ondernemen. Klachten over het zwemwater kunnen worden gemeld bij het provinciale Milieuklachten- en Informatiecentrum, tel.: 026 - 359 99 99.

Actuele informatie
Tijdens het zomerseizoen, van mei tot en met september, wordt de waterkwaliteit van het open water regelmatig gecontroleerd. De zwemplaatsen worden doorgaans twee keer per maand onderzocht op o.a. bacteriën, zuurgraad en helderheid. Bij de officieel aangewezen zwemwateren wordt de controle uitgevoerd door de waterkwaliteitsbeheerders (waterschappen en rijkswaterstaat). De waterkwaliteitscontrole is een momentopname. Het weer en andere factoren, zoals bijvoorbeeld grote aantallen watervogels of cyanobacteriën, kunnen de kwaliteit negatief beïnvloeden. Als blijkt dat er gedurende het seizoen iets met de waterkwaliteit aan de hand is, wordt dit ter plaatste en via de media bekendgemaakt. De meest actuele informatie wordt gegeven via de provinciale internetpagina, het Milieuklachten- en Informatiecentrum (MKIC) en de teletekstpagina(s van Omroep Gelderland en de NOS Teletekst (pagina 725). Botulisme
Vooral in een warme zomer bestaat de kans op botulisme. De meeste vormen van botulisme zijn niet gevaarlijk voor de mens, maar wel dodelijk voor watervogels en vissen. Als besmette (dode) dieren te lang blijven liggen, kunnen er soorten botulisme ontstaan die wel gevaarlijk voor mensen zijn. De besmette dieren moeten daarom zo snel mogelijk worden weggehaald. De waterkwaliteitsbeheersers (waterschappen en rijkswaterstaat) hebben de taak de botulismebestrijding te coördineren. Gevallen van botulisme moeten dan ook zo snel mogelijk aan hen worden gemeld en dode dieren mogen in geen geval zelf worden opgepakt.

Cyanobacteriën
Cyanobacteriën, ook wel blauwwieren genoemd, kunnen huidirritatie of, wanneer u ze binnenkrijgt, maag-/darmstoornissen veroorzaken. Cyanobacteriën drijven vaak als een blauwgroene, olie-achtige laag op het water. U wordt aangeraden niet door deze laag heen te zwemmen en er geen kinderen in te laten spelen.

Let verder op het volgende als u gaat zwemmen in buitenwater:
* Ga alleen zwemmen op plaatsen waarvan u weet dat zwemmen is toegestaan en waar de waterkwaliteit en veiligheid wordt gecontroleerd.
* Duik nooit in onbekend (ondiep) of troebel water.
* Ga nooit alleen zwemmen.

* Koudwaterstromingen in diepe plassen of zandgaten kunnen zorgen voor verkrampte spieren bij het zwemmen.
* Raak bij kramp niet in paniek. Probeer kalm te blijven en trek zo effectief mogelijk de aandacht van andere zwemmers.
* Let op kinderen, laat ze nooit alleen zwemmen of spelen in het water.
* Verlaat bij onweer en bliksem zo snel mogelijk het water en zoek beschutting, bijvoorbeeld in een auto.



Provincie Gelderland