Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Rokers met COPD vaker depressief
Leusden, 12 mei 2005 - Rokers met COPD hebben een grotere kans om zich depressief te voelen dan niet-rokers of rokers met een hartaandoening of reuma. ' Een chronische longziekte gaat daardoor vaak samen met psychische problemen' , zegt Edwin Wagena. Wagena, die morgen hoopt te promoveren aan de Universiteit van Maastricht, onderzocht de relatie tussen roken, COPD en psychische problemen zoals angst en depressie. Hij maakte daarvoor onder andere gebruik van een grootschalig onderzoek onder werknemers uit Brabant en Limburg. Het proefschrift laat zien dat antidepressiva voornamelijk rokers met COPD kunnen helpen bij stoppen met roken. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Astma Fonds. Morgen verdedigt Edwin Wagena zijn proefschrift aan de Universiteit Maastricht.
Behandeling
Roken is een belangrijke oorzaak voor COPD. Voor mensen met COPD is stoppen met roken de enige behandeling die de achteruitgang in longfunctie vertraagt. Nicotine heeft een positief effect op de ernst van de aanwezige psychische klachten en men veronderstelt dat rokers blijven roken om deze klachten te reduceren. Een antidepressivum kan daarom helpen bij het stoppen met roken. Tot op heden is alleen bupropion geregistreerd voor de indicatie stoppen met roken. Wagena twijfelt in zijn proefschrift over de werkzaamheid op de lange termijn. Uit zijn eigen onderzoek blijkt dat in een periode van 6 maanden het gebruik van bupropion bij rokers met COPD tot bijna 15 procent meer stoppers leidt dan een placebo. De resultaten na 12 maanden - die niet meer zijn opgenomen in het proefschrift - laten geen verschil meer zien tussen bupropion en placebo. Naast bupropion is nortriptyline een antidepressivum dat eventueel in de toekomst ondersteuning kan bieden bij het stoppen met roken. Het is goedkoper dan bupropion en daardoor beter en grootschaliger inzetbaar. Het middel moet verder onderzocht worden en wacht nog op registratie.
COPD
COPD is een chronische aandoening aan de luchtwegen en de longen waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. COPD wordt in 90% van de gevallen veroorzaakt door roken. COPD is in Nederland de derde doodsoorzaak, na hart- en vaataandoeningen en kanker.
Edwin Wagena promoveert op vrijdag 13 mei om 14.00 uur aan de Universiteit Maastricht.
Het proefschrift kwam mede tot stand met steun van het Partnership ' Stop met Roken'.
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht