Het Nederlandse Rode Kruis

13 mei 2005
Vuurwerkramp Enschede: Rode Kruis was erbij om te helpen

De ravage is enorm

Op 13 mei 2000 ontploft er circa honderdduizend kilo vuurwerk in de wijk Roombeek in Enschede. Een enorme knal vernietigt in één klap 350 huizen. In de verre omtrek springen ruiten en dakpannen komen naar beneden. De ontreddering is groot. Terwijl een enorme rookwolk de lucht verduistert, vluchten de bewoners in paniek de wijk uit. Velen zijn gewond. Tweeëntwintig mensen overleven de ramp niet.

Compleet verkeerd

Jeroen Duinkerken: slachtoffer én hulpverlener tegelijk

Jeroen Duinkerken is Rode Kruis-vrijwilliger. Hij woont met zijn gezin in Roombeek. Aanvankelijk lijkt het allemaal niet zo serieus te zijn. Jeroen: "Ik zat met een kop koffie naar de rook te kijken. Het was een prachtig gezicht, zo´n mooie witte rookwolk. Maar toen hoorde ik het geluid aanzwellen en dacht ik: Hier gaat iets compleet verkeerd." Meteen daarop wordt zijn gedachte bevestigd, als de eerste ´echte´ klap komt. Hij vlucht met zijn gezin halsoverkop de wijk uit.

Hulpverleners zijn snel ter plaatse. Politie, brandweer en medische hulpdiensten rukken uit. Ook het Rode Kruis is snel ter plaatse met vijf SIGMA-teams. Dit zijn groepen goed opgeleide Rode Kruis-vrijwilligers, die de medische hulpverleners assisteren. Ook eerste hulp-vrijwilligers komen naar het rampterrein. Zij helpen de lichtgewonde slachtoffers die van het rampterrein komen en bieden hen steun.

Aan de slag

Rode Kruis SIGMA-teams zijn snel ter plaatse

Jeroen is lid van een SIGMA-team. Zijn pieper gaat en hij haast zich naar het ziekenhuis, het verzamelpunt. Hij gaat meteen aan de slag. "Op zo´n moment denk je niet na. Ik niet tenminste. Je doet wat er gedaan moet worden. De meesten die op dat moment binnenkwamen, waren er niet heel ernstig aan toe, ze hadden vooral kleine verwondingen. Toen ik daar zo bezig was, heb ik er geen moment bij stilgestaan dat ik zelf ook slachtoffer was."

Rode Kruis-vrijwilligers bieden een luisterend oor

In de dagen die volgen geeft een telefoonteam van het Rode Kruis antwoord op vragen van ongeruste familieleden, die op zoek zijn naar informatie over hun dierbaren. Daklozen worden opgevangen in de Diekmanhal, waar Rode Kruis-vrijwilligers helpen. Tijdens de stille tocht en de herdenkingsdiensten die op de ramp volgen zijn Rode Kruis-vrijwilligers aanwezig om de slachtoffers bij te staan. Het Rode Kruis coördineert een inzamelingsactie van het Nationaal Rampenfonds, die in totaal 20 miljoen euro voor de slachtoffers van de ramp oplevert.

Niet niks
Jeroen: "Het is niet niks wat we hebben meegemaakt. Je hebt je gezin nog en dat is het kostbaarste wat er is. We hadden niks meer, alleen de kleren die we aan ons lijf droegen. Ik hoop dat we nu de rust kunnen vinden om deze periode min of meer af te sluiten."

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis
* Rampenhulpverlening door het Nederlandse Rode Kruis