Dienstenbond CNV

Uitslag Slijterij Enquête
13-05-2005

Eind vorig jaar hebben we ruim 800 slijterij filialen aangeschreven met het verzoek om de ingevulde vragenlijst aan ons te retourneren. De resultaten van het onderzoek mogen dan ook als representatief voor de gehele slijterbranche beschouwd worden.

Opzet was om de werkgevers op deze manier weer aan tafel te krijgen teneinde de vastgelopen CAO-onderhandelingen vlot te trekken. De uitkomst hebben we met de werkgevers gedeeld en de navolgende opmerkingen zijn daarover gemaakt.

Veiligheid
Afgesproken is bijlage 4 (veiligheid) van de CAO te evalueren en inhoudelijk te bespreken bij een volgend overleg. De werkgevers zullen hun leden van de VDN (Vereniging Drankenhandel Nederland) raadplegen middels een enquête. Ook de resultaten van het in het jaar 2002/2003 gehouden veiligheidsoverleg tussen werkgevers en vakbonden worden hierbij betrokken. Werkgevers menen oprecht dat zij aan de hoogste veiligheidseisen voldoen en herkennen zich dan ook niet in de uitslag van de door ons gehouden enquête. In hun ogen is de beleving van onveiligheid groter dan de daadwerkelijke onveiligheid, met dien verstande dat dit probleem wel serieus aandacht verdient. Mochten u of uw collegas dan ook suggesties hebben hoe dit probleem verder aan te pakken, laat het ons dan weten. We kunnen uw suggesties of oplossingsrichting dan meenemen in o.a. de evaluatie van artikel 4 van de CAO.

Werkgelegenheid
Een belangrijke uitkomst van de enquête was de constatering dat veel medewerkers in de branche zich zorgen maken over de werkgelegenheid. Dit is een serieus probleem omdat werkgevers ook geen werkgelegenheidsgarantie willen afgeven. Concreet betekent het dat we de medewerkers weerbaar moeten maken voor de arbeidsmarkt, en wel dusdanig dat er weer een gevoel gaat ontstaan bij medewerkers dat zij volop kans hebben op werk buiten dan wel binnen de branche. Door het aanleren van nieuwe kennis en vaardigheden kun je medewerkers iets extras meegegeven dat ten goede komt aan de werkgever en aan de werknemer. Afgesproken is dat met betrekking tot dit punt protocol 3 van de CAO opnieuw besproken dient te worden. Omdat we liefst zo concreet mogelijke afspraken willen maken over werving-, opleiding- en promotiebeleid doen we wederom een beroep op u. Uzelf heeft wellicht ervaring opgedaan hoe dit in de praktijk werkt en wat er goed en minder goed is gegaan in de afgelopen jaren op dit gebied. Mocht u dus suggesties of opmerkingen hebben laat het ons weten.

CAO
De werkgever heeft ons duidelijk aangegeven dat het vertrekpunt, een eigen CAO moet zijn. Dit als reactie op het feit dat we, als gevolg van het constant afwijzen van onze CAO- voorstellen, als vakorganisaties gepleit hebben voor aansluiting bij de supermarkt CAO. Werkgevers hebben gezegd dat zij 'een eigen CAO willen afsluiten, met unieke kenmerken die kwalitatief en in evenwicht is'. Als partij zijn wij hier niet op tegen, maar het betekent wel dat we eens tot afspraken voor een nieuwe CAO moeten komen.

VPL
Belangrijkste punt voor werkgevers is hierbij het VPL-dossier. VPL is het VUT (Pre)pensioen Levensloop verhaal. De invoering en uitvoering van de wet VPL houdt in dat de fiscale ondersteuning van de VUT en prepensioen per 1 januari 2005 is afgeschaft.
De overheid wil eerder stoppen met werken ontmoedigen. De overheid heeft daarom besloten dat de premies voor de opbouw van VUT en Prepensioen niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. Concreet betekent dit dat de betalingen voor de VUT en het prepensioen zo duur worden dat dit niet meer op te brengen valt voor werkgevers en werknemers. Werkgevers en vakbonden zijn druk bezig met onderhandelen over, op welke wijze we ervoor kunnen zorgen dat een uittreedleeftijd voor je 65e jaar gehandhaafd kan worden, die vergelijkbaar is met de huidige VUT/Prepensioenleeftijd. Uiteraard zit daar een prijskaartje aan en werkgevers kiezen er dan ook voor om het VPL dossier aan te grijpen om op pensioenkosten te besparen.

Tijdpad
Voorop blijft staan voor werkgevers, dat uitkomsten van de pensioendiscussie beschikbaar moeten zijn voordat over andere inhoudelijke zaken met kostenconsequenties afspraken kunnen worden gemaakt. Zodra het VPL dossier dan ook geschikt is om te presenteren zullen partijen het overleg weer opstarten. Tevens zal tijdens deze bijeenkomsten worden gesproken over de uitkomsten van de evaluatie van protocol 3 (werving-, opleiding- en promotiebeleid) en bijlage 4 (veiligheid) van de CAO.

Vragen?
Mocht u suggesties, vragen of opmerkingen hebben omtrent veiligheid of andere CAO onderwerpen laat het ons dan weten. U kunt daarvoor contact opnemen met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer (0512)583440 of per mail g.seffinga@cnvdibo.nl Tenslotte hebben we de afspraak gemaakt met werkgever dat zij hun leden blijven adviseren om de CAO Slijterijen te blijven volgen ook nu de CAO formeel is afgelopen.

Tot slot; u bent lid van de CNV Dienstenbond maar uw collega wellicht niet. Overtuig hem of haar van het nut van lidmaatschap. Zo bent u verzekerd van juridische hulp, zelfs bij geschillen in de privé-sfeer.