Gemeente Rotterdam

Nr. 79
datum 2005

Wethouder Geluk pleit voor "Pappatax"

Vaders die kinderen verwekken zonder daar verantwoordelijkheid voor te willen dragen, moeten financieel worden aangepakt. Daarvoor moet de gemeente wel de naam van de vader kennen. De gemeente moet daarom zonodig tienermoeders kunnen opleggen om de naam van de verwekker van hun kind te noemen. Daarvoor moet de wet worden veranderd. Dat zegt de Rotterdamse wethouder Leonard Geluk van Onderwijs en Integratie.

De gemeente begeleidt tienermoeders met een uitkering zoveel mogelijk naar werk of scholing zodat ze op eigen benen kunnen staan. Tot die tijd ontvangen ze een uitkering die uiteraard wordt betaald uit gemeenschapsgeld. Wethouder Geluk vindt het principieel onjuist om de verantwoordelijkheid voor het hebben van een kind geheel op de gemeenschap af te wentelen. Beide ouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

Het College vindt dat vaders moeten worden verplicht om mee te betalen aan de kosten van opvoeding en verzorging van hun kind. (Tiener)vaders zonder baan moeten desnoods een symbolisch bedrag betalen. Het College overweegt ook om de ouders van de jonge vader financieel verantwoordelijk te stellen. De uitkering van de jonge moeder zou gekort moeten worden ter hoogte van het bedrag van de bijdrage van de (ouders van de) verwekker. "Ouders hebben de verantwoordelijkheid hun kind te volgen en goed voor te lichten. Ik hoop dat deze strenge maatregelen ervoor zorgen dat ouders eerder een gesprek met hun kinderen aanknopen", aldus Geluk.

De gemeente zit echter met een juridisch probleem. Als het kind niet erkend is, een vaderschapsactie niet aan de orde is en/of de moeder de naam van de verwekker niet kan of wil noemen, dan kan zij juridisch niet gedwongen worden te vertellen wie de vader is. Ook een vaderschapsactie (een DNA-test) kan niet worden afgedwongen. Het College vindt daarom dat de wet- en regelgeving op dit punt moet worden veranderd. Moeders die hun kind op traumatische wijze hebben gekregen, zouden niet onder de strengere regels moeten vallen.

Behalve strengere regelgeving gaat de gemeente ook de voorlichting verbeteren aan schoolgaande kinderen over de verantwoordelijkheden van ouderschap en gezinsvorming. Daarnaast wordt een discussie op gang gebracht met tienermoeders en werkers in de jeugdzorg om draagvlak voor het strengere beleid te creëren en het bewustzijn over dit onderwerp te vergroten

Er zijn in Rotterdam 740 alleenstaande moeders tussen de 18 en 23 jaar met een uitkering. De grootste groep is in Nederland geboren, de tweede groep is Antilliaans.

Bij de bespreking van de Voorjaarsnota 2004 in juli vorig jaar diende raadslid Dos Santos een motie in waarin hij vroeg te onderzoeken of er regelgeving kan worden ontwikkeld ter voorkoming van misbruik van sociale uitkeringen in gevallen waarbij ongehuwde jonge moeders een bijstandsuitkering voor levensonderhoud voor henzelf en kind aanvragen. Het College heeft als reactie een brief naar de Gemeenteraad gestuurd met bovengenoemde strekking.

noot voor de redactie/