Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws

Azorenlaag veroorzaakt wisselvallig Pinksterweer

De Pinksterdagen bieden gewoonlijk het beste weer van alle feestdagen maar de laatste jaren ging het minder goed. Zowel op 8 juni 2003 als op 30 mei 2004 trokken overdag met Pinksteren flinke onweersbuien over het land met veel neerslag en zelfs windhozen. Ook dit jaar vallen er buien dankzij een storing die vanuit het gebied van de Azoren in onze richting getrokken is, een wat ongebruikelijke koers. Meestal ligt er een hogedrukgebied bij de Azoren maar nu was er een Azorenlaag waarin de barometers daar vorig weekeinde een stand van 985 hPa aanwezen. In Lajes op de Azoren viel 76 mm en ook Portugal kregen te maken met slecht weer. De voormalige Azorendepressie levert met Pinksteren in West-Europa neerslag op, waar en hoeveel en waar de zon schijnt vindt u in het actuele weeroverzicht van het KNMI. (actueel weeroverzicht)

De eerste nacht van de IJsheiligen heeft op veel plaatsen vorst aan de grond opgeleverd. De laagste temperatuur meldde de vliegbasis Twenthe waar op 10 cm hoogte -3,5 graden werd gemeten. Soesterberg noteerde de laagste temperatuur op de waarneemhoogte van anderhalve meter: -1,2 graden. Uitzonderlijk is dat niet: de laagste temperatuur voor de tweede decade van mei is -5,0 graden op 11 mei 1928 in Wijster en vlak boven de grond is in de bloeimaand wel eens -7 graden gemeten.

De IJsheiligen, St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifacius, vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. Ze markeren vaak de overgang naar minder koud weer en dat is ook dit jaar het geval.

Nader verklaard:

Pinksterweer
Azorenhoog
IJsheiligen
Meikou
De grassen bloeien weer

Met dank aan weerman Jan Visser

Laatste wijziging: 13 mei 2005

PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI