Gemeente Almere


Perspectievennota

De gemeente staat er beter voor dan een jaar geleden: het financieel perspectief is sterk verbeterd en het tekort op de investeringen is verder teruggebracht. Dit blijkt uit de perspectievennota die de wethouder Financiën, Vincent van der Velde, vandaag presenteert aan de pers. Om de begroting voor de jaren 2006 en 2007 sluitend te krijgen zal er dit jaar nog wel ? 6 miljoen gevonden moeten worden. Wethouder Vincent van der Velde: "Als resultaat van het gevoerde strikte financiële beleid hoeven we voor het eerst sinds drie jaar niet te bezuinigen. Maar we moeten nog wel zuinig zijn."

Bestaand beleid voor nieuw beleid

De komende jaren wordt het tekort op investeringen verder afgelost. Ook worden jaarlijks terugkerende uitgaven steeds minder met incidenteel en meer met structureel geld betaald. Daarnaast is er ruimte gereserveerd voor nieuwe initiatieven. Hierbij wordt voorrang gegeven aan groen, wijkbudgetten, woonlastenfonds, milieu, maatschappelijke opvang en jeugdbeleid. In 2009 blijft het begrotingstekort binnen de norm van ? 2 miljoen. Dit is een verantwoord tekort voor een sterk groeiende stad als Almere.

De perspectievennota is een actualisatie van de begroting 2005. Omdat er geen overschrijdingen zijn kan het beleid de komende jaren ongewijzigd worden voortgezet. Daarnaast is de nota een instrument om vooruit te kijken naar het financiële jaar 2006 en de jaren daarna. De nota is opgesteld en doorgerekend op basis van het beleid voor de komende jaren. Omdat voor dit college het accent ligt op het aflossen van het tekort op investeringen en het betalen van structurele uitgaven met structureel geld, is er de komende jaren geen nieuw beleid aan de orde. Het zal gaan om de accenten die worden gelegd in het uitvoeren van de grote lijnen die al eerder zijn bepaald.

Beleidsmatige speerpunten

Voor het komende jaar zijn de volgende vier beleidsspeerpunten vastgesteld: beheer, jeugd, zorg en economische ontwikkeling. Samengevat is dit het volgende beleid:

Beheer

* De focus is verschoven naar bestaande wijken. We zullen meer te maken krijgen met groot onderhoud en, in stukjes van de stad, met herontwikkeling. Communicatie met bewoners en maatschappelijk partners is daarbij belangrijk. De kwaliteit en leefbaarheid van onze stad wordt voor een belangrijk deel bepaald door haar groene karakter. Het programma Blauw Groene Stad werkt daarom aan maatregelen om de groene identiteit van de stad te verstevigen.
* Om het stadscentrum stevig in de markt te zetten wordt een strategisch marketingplan opgesteld, in combinatie met citymanagement

* De sturing op de stedelijke ontwikkeling wordt verder verbeterd, zodat een gevarieerde stad met toekomstwaarde ontstaat.
* Er worden afspraken met het rijk gemaakt over de voorwaarde die Almere stelt aan de groei van de stad: een betere balans tussen wonen, werken en voorzieningen.

Jeugd

* Goed onderwijs, sociale en culturele voorzieningen en een adequaat vrijetijdsaanbod zullen de band van de jeugd met Almere moeten versterken. Voor wat de jeugd bezig houdt zullen we te rade gaan bij de jongeren zelf.

* De gemeentelijke regie richt zich erop, om samen met maatschappelijke partners, meer samenhang en dus effectiviteit in het jeugdbeleid te realiseren.

Zorg

* Het is de inzet om zoveel mogelijk mensen volwaardig te laten deelnemen aan de samenleving, bij voorkeur zelfstandig en op eigen kracht maar daar waar ondersteuning nodig is, moet die geboden worden. Het minimabeleid wordt op niveau gehouden, het Woonlastenfonds wordt nog een jaar gecontinueerd.
* De maatschappelijke opvang richt zich meer dan voorheen op preventie en minder op opvang. Er zal gezocht worden naar extra middelen voor schuldhulpverlening.

Economische ontwikkeling

* De focus ligt op het bestaande Almeerse bedrijfsleven, omdat daaruit de grootste werkgelegenheidsgroei komt. Veel aandacht zal uitgaan naar (de toetsing van) bestaande bedrijventerreinen en mobiliteit in de regio.

* Met regionale partners (w.o. Amsterdam, Haarlemmermeer) zijn afspraken gemaakt over verdergaande samenwerking om de internationale concurrentie in de gehele regio te versterken. Almere Poort en A6/A27 krijgen prioriteit.

* Met Amsterdam zal Almere het voortouw nemen tot spoedige aanleg van een breedbandig glasvezelnetwerk.