ANBO

Projecten

De chipkaart: echt meer gemak?

12-05-2005

In de regio Rotterdam zijn de NS, RET en ConneXXion voorzichtig van start gegaan met een proef met de chipkaart OV. Voorzichtig omdat er technische problemen zijn. Vooralsnog geldt de proef alleen voor personeelsleden van de NS en familieleden. Kort na de zomer zullen ook reizigers bij de proef betrokken worden.
Bij invoering van de chipkaart moet de techniek voor honderd procent werken, omdat dat voor acceptatie van de chipkaart door de OV-reiziger een absolute voorwaarde is. Daarnaast moet aan meer voorwaarden worden voldaan wil de chipkaart de komende jaren hét nieuwe betaal-en kaartsysteem in het openbaar vervoer worden. En door de klant worden gezien als een verbetering ten opzichte van de huidige vervoersbewijzen (NS-kaartjes, strippenkaart).
Vragen als: levert de OV-chipkaart straks meer gemak op voor de reiziger of maakt de chipkaart het reizen met OV gemiddeld niet duurder, en het reizen veiliger, moeten positieve antwoorden opleveren.
ANBO voor 50-plussers volgt de ontwikkelingen nauw. Aanvankelijk was er optimisme over de chipkaart, maar dat maakt steeds meer plaats voor scepsis. Vooral vanwege de verstrengeling van de chipkaart met tarieven die decentrale overheden autonoom mogen vaststellen. Ook heeft ANBO zorgen over de verschillende wijzen waarop in- en uitstappen wordt geregeld en over de beschikbaarheid van verkooppunten. Al met al redenen om een gebruikersonderzoek te overwegen zodra oudere reizigers in de regio Rotterdam met de chipkaart geconfronteerd worden.