Partij van de Arbeid


Den Haag, 13 mei 2005


Vragen van het lid Eijsink en Smits (beiden PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de weigering door scholen van kinderen met een verstandelijke of fysieke beperking


1.


Hoe beoordeelt u het feit dat veertig procent van de ouders van kinderen met een verstandelijke of fysieke beperking, te maken hebben met weigerachtige scholen en hun zoektocht vaak eindigt buiten de eigen regio of toch op een speciale school, in plaats van op een reguliere school binnen de eigen regio, maar met een rugzak ?(1)


2.


Vindt u het aanvaardbaar dat een school een kind alleen mag weigeren met heldere argumenten, terwijl het in de praktijk zelden tot een formele schriftelijke afwijzing komt?


3.


Vindt u dat het aan de ouders is om in zulke gevallen de zaak op de spits te drijven? Zo ja, welke overwegingen liggen daaraan ten grondslag? Zo neen, welke formele taak hebben de weigerachtige scholen dan in dezen?


4.


Van welke invloed is de mening van liefst de helft van de directeuren van middelbare scholen en één op de vijf leerkrachten in het reguliere basisonderwijs, dat deze leerlingen beter af zijn in het speciaal onderwijs, zoals deze mening blijkt uit onderzoek van Stinafo en Jopla?


5.


Kunt u zich voorstellen dat ouders goede redenen kunnen hebben om deze mening niet te delen, nu de Onderwijsinspectie in het Onderwijsverslag constateert dat het bij ruim 70 % van de scholen voor speciaal basisonderwijs ontbreekt aan een beredeneerd individueel ontwikkelingsperspectief voor elke leerling en op 8 van de 10 scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs de leerlingen onvoldoende systematisch worden begeleid?


6.


Deelt u de mening van de Stichting Down Syndroom dat koudwatervrees, onbekendheid en stereotypering van het syndroom van Down oorzaak zijn dat vermoedelijk hooguit nog zo n 20 rugzakkinderen op het vmbo zitten?


7.


Welke consequenties verbindt u aan de bestaande situatie voor uw beleid en welke visie ligt daaraan ten grondslag?


(1) Sorry, maar wij kunnen uw kind niet aan. in Trouw, 12 mei 2005)