PERSBERICHT - 2005-01-25

Carnaval zet in mei Kopenhagen en Aalborg op z'n kop

Denen zetten bloemetjes buiten op Fastelavn

Ook Denemarken bereidt zich voor op het carnaval. Veertig dagen voor Pasen vieren de Denen Fastelavn. Oorspronkelijk was Fastelavn vastenavond, de dag vóór Aswoensdag, wanneer de vastentijd van veertig dagen begint tot het Paasfe est.DeDenenwildenvlakvoorvastentijd nog even flink de bloemetjes buiten zetten en vooral stevig eten en drinken.

In Denemarken betekende Fastelavn van oudsher drie dagen feest en lekker eten. Dat gebruik was als het ware af te lezen aan de namen van de dagen die direct aan Aswoensdag vooraf gingen: Flæskesøndag (spekzondag), Flæskemandag (spekmaandag) en Hvide Tirsdag (witte dinsdag de laatste naam sloeg op de vele melk- en graanproducten die op deze dag werden genuttigd).

Vaak hield Fastelavn ook niet op bij Aswoensdag, maar werden de feestelijkheden voortgezet tot aan de eerstvolgende zondag. Veel Denen spraken van den gale uge, de dolle week.

Tonslaan
Eén van de bekendste Fastelavn-tradities is het met knuppels slaan op een houten ton. Vroeger zat in deze ton een levende kat. Het ging erom zolang op de ton te slaan tot de kat eruit viel. Het dier overleefde de acties lang niet altijd. De winnaar werd kattekonge, kattenkoning. Dat er een kat in de ton werd opgesloten had te maken met het feit dat dit dier vroeger vaak werd beschouwd als een duivels wezen, dat onheil bracht. Vooral zwarte katten hadden een slechte naam. Door de kat als zondebok te bestempelen werd gehoopt onheil te voorkomen. Het slaan op een ton is op veel plaatsen nog in gebruik, alleen zit er natuurlijk geen kat meer in, maar snoepgoed en andere smakelijke dingen. Het tonslaan is dan ook voornamelijk kindervermaak.

Nederlandse oorsprong Het Deense tonslaan is een traditie van Nederlandse oorsprong. In de 16e eeuw liet koning Christian II zijn Nederlandse maitresse en haar moeder overkomen naar Kopenhagen. Achter de schermen was het de schoonmoeder die het land bestuurde en omdat zij verse groente wenste, liet zijn Nederlandse landbouwers overkomen naar Amager om de land- en tuinbouw in Denemarken op een hoger peil te brengen. Zo namen zijn hun traditie katknuppelen mee naar Denemarken. Op Amager wonen tegenwoordig nog steeds Hollandse nazaten die rond vastenavond het tonslaan beoefenen, maar dan wel een ton gevuld met snoep!

Zingend langs de deur
Tijdens Fastelavn verkleden kinderen, dragen ze maskers en gaan ze zingend langs de deur hopend op wat snoepgoed of een zakcentje. Ze zingen dan het volgende:

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have
(Vastenavond is mijn naam, lekkers wil ik hebben). Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade (Als ik geen lekkers krijg zorg ik voor problemen)

Porren
Een ander gebruik rond Fastelavn, waaraan kinderen in het algemeen gretig meedoen, is het s morgens vroeg porren van familieleden die nog in bed liggen. Dit gebeurt met een versierde lange stok. Goed gebruik is ook dat de langslaper als bijkomende straf moet trakteren op de al Fastelavnsboller (een traditionele broodsoort dat tegenwoordig meer als gebak dient) .

Benoeming van prins
Rond vastenavond werden in het verleden in Denemarken tal van wedstrijden gehouden, waarbij de winnaars werden uitgroepen tot koning, prins of graaf en bepaalde privileges kregen toebedeeld bijvoorbeeld een jaar vrijstelling van het betalen van belasting.

In de tradities van Fastelavn zien we tradities als Driekoningen-zingen of St. Maarten, evenals Carnaval en Halloween terug.

Carnaval met Pinksteren Kopenhagen viert Carnaval van 13 t/m 15 mei. Hier kun je rekenen op een spectaculair evenement met een Braziliaans tintje. Op zaterdagmiddag vindt de grote parade plaats in het centrum van Kopenhagen en op zondagavond is er een avondparade in Fælledparken.Het Pinkster-Carnaval trekt ruim 100.000 bezoekers.

Aalborg
Sinds 1983 viert ook Aalborg Carnaval. Dit jaar is het meerdaagse evenement gepland van 22 t/m 28 mei, het thema is De Herder en de Schoorsteenveger en andere sprookjes. Ruim 25.000 mensen nemen deel aan het feestgedruis.

Kijk voor toeristische informatie ook op: VisitDenmark