Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Twee jaar dood in woning
Uitzenddatum: Do. 12 mei 2005, 20.30u
Verslaggeving: Ton van der Ham en Siebe Sietsma



Een vrouw die mogelijk twee jaar dood lag in een huis, terwijl haar vriend er nog woonde. In een sterk vervuilde woning. En hij weigerde alle hulp. Onlangs ontdekte de politie het levenloze lichaam van de 89-jarige man. GGD Amsterdam en Leger des Heils vinden de situatie erg vervelend, maar zeggen zoiets niet te kunnen voorkomen. Een reportage.

'Een grote puinhoop'
Een bekende van de man waarschuwde de politie, nadat de man de deur van de woning in de Dusartstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp niet meer opendeed. Toen de politie het huis binnenging, was het er volgens een woordvoerder âeen grote puinhoopâ.

Kluizenaar
Agenten vonden de man tussen het afval. Bij het doorzoeken van het huis trof de politie ook de stoffelijke resten van de vrouw aan. De 89-jarige leefde als een kluizenaar en had nauwelijks contact met buurtbewoners.

Piepkuikens
Politie en GGD brachten weleens een bezoek aan de man, nadat buren klachten over hem hadden. Hij voerde namelijk piepkuikens aan een reiger. Daar kwamen ook andere vogels, katten en ongedierte op af.

Weigerde hulp
De laatste keer dat politie en GGD langskwamen, werd de zolder leeggeruimd. De GGD oordeelde toen dat âontruiming onder dwang niet nodig wasâ. De buurtregisseur van de politie heeft de man een paar keer op straat steun aangeboden. Een welzijnsorganisatie deed dat schriftelijk. Maar hij weigerde stelselmatig hulp.

Actiever opsporen
De gezondheidsdienst gaat nu wel kijken of de procedures goed hebben gewerkt. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in. Vandaag maakte onder meer het Nationaal Fonds Ouderenhulp bekend dat ze bestaande projecten voor huisbezoeken wil uitbreiden en vereenzaamde ouderen actiever wil opsporen.

Vijftig
GGD Amsterdam vindt jaarlijks zoân vijftig overleden mensen in woningen. Soms zijn ze al weken of maanden dood. In veel gevallen gaat het om alleenstaande ouderen, aldus de GGD. Dat mensen het stoffelijk overschot van iemand in huis houden, is zeldzaam.

Regie?
Heeft iedereen recht op zijn eigen leven? Of moeten hulpverleners soms de regie overnemen? In Netwerk een gesprek met bewoners uit De Pijp, het Leger des Heils en GGD Amsterdam.