Ingezonden persbericht
----------
Persbericht
----------
Onderwerp: Megasuppleties voor de Delflandse kust
Datum: Delft, 12 mei 2005
----------
Vandaag ontvangt dhr. P.H. Schoute, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Delfland het rapport Zand in Zicht uit handen van directeur M. Janssen van de Stichting Duinbehoud. In dit rapport doet de Stichting Duinbehoud voorstellen om de kust van Delfland veiliger, mooier en aantrekkelijker te maken.
Dit kan door het uitvoeren van grootschalige zandsuppleties voor de kust. Met deze extra aanvoer van zand uit de Noordzee kunnen de duinen op natuurlijke wijze meegroeien met de zee. Maatregelen voor de kust van Delfland zijn noodzakelijk, omdat het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. Over enkele jaren kan de kustveiligheid tussen Hoek van Holland en Kijkduin in gevaar komen.
In het rapport Zand in Zicht pleit de Stichting Duinbehoud er voor om af te stappen van de kleinschalige zandsuppleties en over te gaan op grootschalige megasuppleties. Extra aanvoer van zand is noodzakelijk om mee te groeien met de stijging van de zeespiegel.
Met behulp van megasuppleties kunnen zandbanken voor de kust worden aangelegd. Deze zandbanken geven voeding aan de zandhonger van de smaller wordende duinenrij. Door zeestromingen en eb- en vloedbewegingen wordt het zand gefilterd en bereikt de meest optimale zandfractie (niet te fijn en niet te grof) het strand. De stranden worden breder en geven extra ruimte aan strandrecreatie en jonge duinvorming. In de zon gedroogd zand waait bijeen tot kleine zandhoopjes en groeit vervolgens omhoog tot robuuste duinen van 10 tot 20 meter hoogte. Door megasuppleties van 3 miljoen m3 per jaar groeit de Delflandse kust mee met de zee. In 30 jaar tijd ontstaat zo een brede, hoge kust met nieuwe natuur.
In het rapport Zand in Zicht wordt ook het voorstel gedaan om bij Hoek van Holland een grote suppletie op het strand uit te voeren en hier een groot, hoog duin te maken. Dit superduin vindt zijn inspiratie in het Dune du Pilat (het hoogste duin van Europa in Frankrijk) met een hoogte van meer dan 100 meter. Dit duin vormt een attractie van formaat. De uitgangshoogte van het superduin bij Hoek van Holland is zo'n 40 meter. Naast het unieke uitzicht over zee, Maasvlakte en Westland daagt het superduin uit tot allerlei vormen van recreatief gebruik. Spelen met zand krijgt hier een nieuwe dimensie. Dit duin is van belang voor de kustveiligheid, maar vormt ook een recreatieve attractie. Het kan Hoek van Holland weer een nieuwe impuls geven.
Dit superduin kan worden gecombineerd het een herinrichting van de Noorderdam bij Hoek van Holland. De dam geeft uitzicht op de Maasvlakte, de motor van de Nederlandse economie, en kan zich ontwikkelen tot cultureel lint langs de Nieuwe Waterweg. Verbrede delen van de dam kunnen ruimte geven aan speelpleinen en marktplaatsen. Het einde van de dam kan worden gemarkeerd met een panoramapaviljoen waar de bezoeker het echte zeegevoel kan ervaren.
De voorstellen van de Stichting Duinbehoud vormen ook een tegenhanger voor de plannen voor de bouw van grote aantallen woningen voor de Delflandse kust. In de visie van de Stichting Duinbehoud moet deze kust haar groene en open karakter behouden als tegenpool van de verstedelijkte Randstad. Langs deze kust moeten de inwoners van Den Haag, Delft of Rotterdam de rust en de ruimte kunnen vinden om even te ontsnappen uit de hectische Randstad.
Het rapport Zand in Zicht zal ook gespreksonderwerp zijn tijdens het Toekomstdebat op 22 mei te Kijkduin. Dit Toekomstdebat wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Zee van 21 t/m 29 mei 2005.