Gemeente Haarlem
12 mei 2005
138/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders
Persbericht
Jaarrekening 2004 opgesteld volgens nieuwe regelgeving
De jaarrekening 2004 die het college van B&W vandaag aanbiedt aan de gemeenteraad vertoont een overschot uit gewone bedrijfsvoering van 0,6 miljoen euro ten opzichte van de oorspronkelijke begroting 2004. Door toepassing van nieuwe landelijke regelgeving vertoont de jaarrekening echter ook een negatief resultaat. Dit negatieve resultaat van 9,0 miljoen euro is ontstaan omdat de gemeente bepaalde uitgaven (de zogenaamde immateriële activa) niet meer over meerdere jaren mag afschrijven, maar nu in één keer moet afschrijven. Van dit bedrag wordt 6,4 miljoen afgeboekt van de algemene reserve.
Het college vindt het bemoedigend dat in deze financieel moeilijke tijden de afwijking van jaarrekening t.o.v. van de oorspronkelijke begroting gering is en minder dan 0,2% van de totale omzet bedraagt. Daarentegen is het zorgelijk dat vanwege een technische exercitie de financiële positie van de gemeente zwakker is geworden door sterk inkrimpende reserves.
Nieuwe regelgeving en immateriële activa
Eén onderwerp uit de nieuwe regelgeving van het rijk (Besluit Begroting en Verantwoording) speelt in Haarlem meer dan in andere steden, namelijk de problematiek van de immateriële activa. Dit zijn uitgaven uit het verleden waarop jaarlijks een bedrag wordt afgeschreven. Dit heeft als voordeel dat de lasten over meerdere jaren verspreid worden. De regels hiervoor zijn aanzienlijk verscherpt, waardoor meer uitgaven in één keer moeten worden afgeschreven.
Reeds in 2004 is een inventarisatie gemaakt van de immateriële activa die op basis van de nieuwe voorschriften in één keer moeten worden afgeboekt. In de derde bestuursrapportage van 2004 is vastgelegd dat hiermee een bedrag is gemoeid van 4,1miljoen euro. Het betreft hier vooral uitgaven op het terrein van sport & recreatie en kosten voor bodemsanering.
Bij de controle van de jaarrekening heeft de accountant aangegeven dat op basis van de nieuwe regelgeving ook bepaalde uitgaven voor onderwijs en van kunstaankopen moeten worden afgeboekt. Zo moet nu ook de jaarlijkse bijdrage van de gemeente in de kosten van onderwijshuisvesting, op grond van het daarover in 1997 gesloten convenant met de schoolbesturen, voor 5,4 miljoen in een keer worden afgeschreven.
In totaal moet 13,7 miljoen euro aan immateriële activa worden afgeboekt. Daarvan is 1,9 miljoen verwerkt ten laste van het exploitatieresultaat, 5,4 miljoen komt ten laste van de voorziening onderwijshuisvesting en 6,4 miljoen komt ten laste van de algemene reserve.
De nieuwe regels schrijven voor dat het college onttrekkingen aan de reserves die nog niet waren begroot moet voorleggen aan de raad. Ook al gaat het om onttrekkingen conform het door de raad vastgesteld beleid. Het college legt de raad een voorstel voor om op basis van bestaand beleid per saldo 0,6 miljoen aan reserves te onttrekken. Als de raad in juni instemt met dit voorstel, zal het resultaat van de jaarrekening op nul uitkomen.
Reserves en maatregelen
Bij de vaststelling van de begroting 2005 in november 2004 sprak de gemeenteraad haar zorg uit over de krappe reserves ten opzichte van de risico's die de gemeente loopt. Omdat het nadelig resultaat van de jaarrekening ten laste is gebracht van de algemene reserve worden deze nog krapper (1,8 miljoen).
In de Kadernota 2005 zal het college met voorstellen komen die er voor moeten zorgen dat met name de algemene reserve (niet gebonden aan een bepaald doel) op termijn weer wordt aangevuld, liefst tot het eerder aangegeven streefbedrag van 10 miljoen.
Naast de algemene reserve beschikt de gemeente ook over bestemmingsreserves (38,9 miljoen ) en voorzieningen (82,4 miljoen). Deze kunnen echter niet worden gebruikt voor het opvangen van onvoorziene tegenvallers.
Accountantscontrole en Rekenkamercommissie
De jaarrekening wordt gecontroleerd door Ernst & Young Accountants. Zij hebben hun controle afgerond en hun rapport van bevindingen aangeboden aan de Rekenkamercommissie. De accountant heeft aangegeven dat hij een goedkeurende verklaring zonder beperking kan afgeven, mits de Raad nog vóór het vaststellen van de jaarrekening, enkele kredieten voor vastgoed verleent. Mede aan de hand van de rapporten van de accountant en de rekenkamercommissie bespreekt de Raad de jaarrekening 2004 in haar vergadering van 15 juni en stelt deze vast.
Burgerjaarverslag en Sociaal jaarverslag
Tegelijk met de jaarrekening 2004 publiceert de gemeente ook het burgerjaarverslag, waarin de burgemeester verslag doet van de kwaliteit van de dienstverlening aan de burger en van de wijze waarop burgers zijn betrokken bij beleidsvorming.
In het Sociaal jaarverslag legt het college verantwoording af over de ontwikkelingen in de organisatie en het gevoerde personeelsbeleid.
---- --
Concernstaf
Marie-José van Lent, communicatieadviseur
023-5113131/06-46215480
023-5113441
mjlent@haarlem.nl