Gemeente Geertruidenberg


Advies- en steunpunt huiselijk geweld kan u helpen

De gemeenten, politie en diverse hulpverleningsorganisaties in West-Brabant hebben hun krachten gebundeld met het doel huiselijk geweld aan te pakken.

Bijna de helft (45%) van de Nederlandse bevolking is ooit slachtoffer geworden van huiselijk geweld. Zo werd één op de vijf vrouwen slachtoffer van geweld in relaties. Jaarlijks worden alleen al 20.000 gevallen van kindermishandeling gemeld. Zelfs 5% van de ouderen ontkomt niet aan huiselijk geweld.

Zorgen

Deze cijfers zijn waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. Huiselijk geweld speelt zich immers binnenshuis af. Vaak durven slachtoffers niet te praten of hopen zij dat het geweld vanzelf overgaat, schamen zich of voelen zich schuldig. Ook hebben ze het gevoel dat hun omgeving hen niet begrijpt. Huiselijk geweld is een maatschappelijk probleem dat aandacht verdient.

Overal

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring (gezin, familie, huisvrienden, ex-partners) van het slachtoffer is gepleegd. Denk aan partnergeweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling, oudermishandeling, kinderen als getuigen van huiselijk geweld etc. Er zijn vele vormen van huiselijk geweld zoals lichamelijk geweld, psychische mishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik, schending van rechten, financiële uitbuiting. Huiselijk geweld komt in alle lagen van de bevolking voor. De gevolgen van huiselijk geweld zijn groot, zowel voor slachtoffers als voor hun omgeving.

Melden?

Het is van belang dat huiselijk geweld zo vroeg mogelijk gesignaleerd wordt. Familie, buren en kennissen merken het meestal eerder dan professionele hulpverleners. Zij worstelen dan vaak met vragen als: zal ik er wat van zeggen? Mag ik me er wel mee bemoeien? Mag ik ingrijpen? Waar kan ik advies of hulp krijgen? Kan ik het ergens melden? Het ís ook moeilijk om je te mengen in het privé-leven van anderen.

Advies- en steunpunt

De gemeenten, politie en diverse hulpverleningsorganisaties in West-Brabant hebben in West-Brabant hun krachten gebundeld met het doel huiselijk geweld aan te pakken. Er is een regionaal Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (telefoon 0900 1 22 4444 (interlokaal tarief). Daar kunt u informatie en advies krijgen over huiselijk geweld. Slachtoffers en hun omgeving, maar ook daders kunnen er terecht. Het is een plek waar u uw verhaal kwijt kunt. De medewerkers van het Advies- en Steunpunt denken met u mee over oplossingen, geven advies over wat u zou kunnen doen en verwijzen u zonodig door. Zij leggen ook uit wat er gebeurt als u aangifte doet bij de politie. Als u belt voor advies kunt u anoniem blijven. Bij gevallen van huiselijk geweld die levensbedreigend zijn en waar onmiddellijk ingegrepen moet worden, belt u direct het alarmnummer 112. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld West-Brabant houdt telefonische spreekuur op maandag, dinsdag en donderdag van 9.30 12.00 uur. U kunt het steunpunt bereiken op 0900 1 22 4444 (interlokaal tarief).