Erasmus Universiteit Rotterdam

IN-DRUK

Veertig jaar grafiekcollectie Erasmus Universiteit Rotterdam

In het kader van veertig jaar grafiekcollectie EUR is een tentoonstelling samengesteld door Gabriela HernÄndez G. en Kizzy Weber. Op 12 mei 2005, om 16.00 uur verrichten Leo de Oude, voorzitter grafiekcollectie, en graficus Hans Könings de opening in de luchtbrug voor de universiteitsbibliotheek. De tentoonstelling is op werkdagen te zien, tot 11 juli 2005.

Gabriela HernÄndez G. en Kizzy Weber, recent aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst afgestudeerde kunstenaars, tonen hun selectie op basis van het thema âcommunicatieâ.. De huidige samenleving laat zich immers ook kenschetsen als communicatiesamenleving. Maatschappelijke ontwikkelingen geven permanent aanleiding tot communicatie; communicatie leidt tot nieuwe ontwikkelingen. Communicatie is daarmee zowel oorzaak als gevolg van ontwikkelingen in de maatschappij. En kunstenaars spelen hierin een belangrijke rol. Ook de geselecteerde kunstenaars als Joseph Beuys, Richard Hamilton, David Hockney en Roy Lichtenstein tonen ieder op eigen wijze hun betrokkenheid bij de samenleving. In hun kunst reageren zij op maatschappelijke ontwikkelingen en maken zij anderen deelgenoot van hun zorg. Dat kan zowel zorg over de gewelddadigheid zijn (Baj) maar ook over het milieu (Beuys). Daarmee is niet alleen de communicatie sec maar zijn ook de onderwerpen waarover wordt gecommuniceerd nog steeds actueel. De jonge gastconservatoren Gabriela HernÄndez G. en Kizzy Weber maken dit in hun keuze meer dan duidelijk.

Om studenten in aanraking te brengen met beeldende kunst en om kamers van medewerkers en openbare ruimten van de universiteit op âesthetisch verantwoorde wijzeâ te verfraaien wordt sinds 1964 grafiek verzameld door de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Op initiatief van prof.mr. P. Sanders is in dat jaar een begin gemaakt met de opbouw van een verzameling eigentijdse grafiek van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. Er is toen bewust geen keuze gemaakt voor een bepaalde beweging of stroming in de kunst. Evenmin is beoogd om de collectie een afspiegeling te laten zijn van alle verschillende vormen waarin kunst of kunstenaars zich presenteren. Kwaliteit was en is nog steeds het enige criterium.

Inmiddels telt de collectie bijna 1500 werken van hoge kwaliteit. Deze waardering heeft de EUR zich niet zelf gegeven; ze is verkregen van de minister van OCW die in het rapport Om het academisch erfgoed (1996) twintig procent van de collectie heeft geclassificeerd in categorie A met de toegekende waardering: 'in kwalitatieve zin volstrekt uniek; nergens in Nederland wordt een vergelijkbaar object of een vergelijkbare deelcollectie bewaardâ. De overige bladen zijn ingedeeld in categorie B: 'esthetisch gezien attractief c.q. spectaculairâ.