Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Efficiëntie in de zorg
Uitzenddatum: Wo. 11 mei 2005, 20.30u
Verslaggeving: Yoka van Eck

De gezondheidszorg lijkt een bodemloze put. Toch blijkt geld niet het enige middel om de kwaliteit in de zorg te vergroten. Dat bewijst de nieuwe aanpak voor patiënten met een beroerte: door een efficiëntere samenwerking tussen zorginstellingen daalt het aantal doden en wordt de zorg goedkoper worden. Een reportage.

Alleen maar stijgen
Het is de snelst stijgende doodsoorzaak in Nederland: een beroerte. Volgens de Hartstichting krijgen elk jaar meer dan dertigduizend mensen een beroerte. Naar verwachting zal door de toenemende vergrijzing dit aantal de komende jaren alleen maar stijgen. En dat terwijl de kostenpost voor mensen met een beroerte nu al ruim één miljard euro bedraagt.

Betere samenwerking
Een aantal ziekenhuizen heeft laten zien dat het ook anders kan. Zij hanteren een nieuwe aanpak die efficiëntie en een sneller herstel van de patiënt voorop stelt. Hun beleid is gericht op een snellere behandeling van de beroertepatiënt en op een betere samenwerking tussen ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra en de thuiszorg.

'Beddenproblematiek'
Nu blijven mensen na een beroerte vaak nog te lang in het ziekenhuis liggen, terwijl zij in veel gevallen beter af zijn in verpleeghuizen of revalidatiecentra. Een onnodig lang verblijf in het ziekenhuis is niet alleen vervelend voor de patiënt zelf, het draagt ook bij aan de 'beddenproblematiek' in ziekenhuizen.

Sneller naar huis
Eerder liet onderzoek zien dat het sterftepercentage onder beroertepatiënten in ziekenhuizen waar de nieuwe behandelmethode wordt toegepast van dertig naar achttien procent daalde. Degenen die een beroerte overleven kunnen veel sneller naar huis doordat de revalidatie snel op gang komt. Bovendien is de behandeling veel goedkoper.

Succes
Steeds meer ziekenhuizen behandelen patiënten met een beroerte volgens de nieuwe methode. Toch blijkt de samenwerking tussen zorginstellingen overal nog anders te verlopen. Niet elk ziekenhuis boekt vooralsnog evenveel succes met de behandelmethode. Onlangs is voor het eerst onderzocht in welke regioâs ziekenhuizen het beste presteren.

In de studio een gesprek met prof. dr. R. Huijsman, hoogleraar ouderenzorg aan de Erasmus Universiteit.