Protestantse Kerk in Nederland


Healing niet hetzelfde als genezen

(11-5-2005)

Wereldzendingsconferentie spreekt over de mogelijkheden van healing bij ziekte en handicaps

Voor mensen met een handicap betekent healing niet in de eerste plaats genezing. Veel meer heeft hea kabuexx.jpeg ling te maken met het opheffen van het isolement waar mensen met een handicap zich vaak in bevinden. Kerken die de relatie met gehandicapten willen helen kunnen dat met name doen door hun de kans te geven volwaardig deel uit maken van de (geloofs)gemeenschap. Dit standpunt werd woensdag 11 mei verkondigd op de Wereldzendingsconferentie in Athene, door de coördinator van het internationale oecumenische netwerk van mensen met een handicap (EDAN), de Kenyaan dr. Samuel Kabue.

Healing (heelmaken) is een van de themas van de 13e Wereldzendingsconferentie die van 9 tot en met 16 mei in Athene wordt gehouden. In zijn bijdrage aan de conferentie ging de (blind geboren) Samuel Kabue met name in op de vraag wat het begrip healing betekent voor mensen met een handicap. Hij benadrukte daarin dat healing wat hem betreft niet hetzelfde is als genezing, een begrip dat hij eerder met ziekte verbindt (waarbij genezing een perspectief is). Kabue onderstreepte dit onderscheid omdat in ieder geval in Afrika mensen met een handicap regelmatig in aanraking komen met commercieel opererende gebedsgenezers uit het buitenland die hen van hun handicap willen genezen. Kabue voegde daar aan toe dat bidden om lichamelijke genezing - ook voor mensen met een handicap weliswaar bijbels is, maar in de praktijk vaak tot frustratie leidt en een aantal serieuze theologische implicaties heeft.

Acceptatie
Volgens Kabue is een tweede benadering van healing in verband met handicaps zinvoller. De eerste verantwoordelijkheid van christenen ligt volgens hem in de bereidheid om iedereen de kans te geven volwaardig deel uit te maken van de gemeenschap. En dat betekent acceptatie van de medemens en de wil ervoor te zorgen dat niemand wordt buitengesloten. Kabue illustreerde zijn visie ook aan de hand van de talrijke genezingsverhalen uit het Nieuwe Testament. Volgens de Kenyaan staat in die verhalen de genezing van een lichamelijke beperking (blindheid, verlamming) nooit op zichzelf, maar geeft zij vooral de mogelijkheid (weer) deel te nemen aan het maatschappelijk en religieuze leven; Jezus bevrijdde mensen uit hun isolement.

In de geest van Jezus zouden kerken tegenwoordig ook moeten omgaan met mensen met een handicap, door de nadruk te leggen op de mogelijkheden die zij wél hebben om bij te dragen aan de (christelijke) gemeenschap, zo benadrukt Samuel Kabue.

De Wereldzendingsconferentie is een initiatief van de Wereldraad van Kerken, en wordt eens in de zeven jaar gehouden. De conferentie van 2005 vindt plaats in Athene, van 9 tot en met 16 mei. Het thema van de conferentie is Kom Heilige Geest, geef genezing en verzoening. Bij de conferentie in Athene zijn ook de Rooms-Katholieke Kerk en pinksterkerken betrokken. Ook de Protestantse Kerk in Nederland is met een delegatie in Athene aanwezig.

Zie ook de website van de conferentie: www.mission2005.org