GroenLinks

Kernenergie zwaar 'gesponsord' door overheid en consument

Kernreactor van boven 11 mei 2005

De kernindustrie in België wordt jaarlijks met 463,7 miljoen euro 'gesponsord' door overheid en consument, zo becijferde Bart Staes, europarlementariër van het Vlaamse Groen! Hij toont hiermee het oneerlijke concurrentievoordeel van kernenergie aan. In het Europees Parlement werkt Staes intensief samen met de GroenLinks-eurodelegatie.

"Kernenergie duurder dan u denkt', kopte het Belgische dagblad 'De Standaard' deze week naar aanleiding van de cijfers van Staes. De kernindustrie in België krijgt jaarlijks 111,4 miljoen overheidssteun en 352,3 miljoen extra via de elektriciteitsrekening van de Belgische (kleinverbruikende) consument, berekende Staes. Hij zet hiermee het oneerlijke concurrentievoordeel van kernenergie hoog op de politieke agenda. In België zijn zeven kernreactoren in bedrijf. Staes maakte de berekening op basis van begrotingscijfers van België, de Europese Unie en verschillende bedrijven uit de nucleaire sector.

Goedkope kernenergie is fabel
"Het verhaal van goedkope en schone energie voor kernenergie blijkt wederom een fabel te zijn. Wij hebben alle huidige steun die de Belgische nucleaire sector jaarlijks ontvangt bij elkaar opgeteld, en komen aan een bedrag van 463,7 miljoen euro'', aldus Staes. De steun komt grotendeels rechtstreeks van de Belgische overheid, die zelf 49,688 miljoen euro subsidies geeft aan de sector en 6,726 miljoen euro via het Europees agentschap Euratom. Tenslotte betaalt de consument via allerlei extra bijdragen 352,3 miljoen euro. Zo betaalt de 'kleinverbruiker' bijvoorbeeld 0,7 eurocent per kWh extra ten behoeve van de kernindustrie (mn ontmanteling en opruimen vervuilde plekken), ook als die consument alleen groene stroom afneemt.

Oneerlijke korting verzekeringspremie
Niet alle steun aan de nucleaire sector is opgenomen in het rapport. "De kernindustrie geniet van een oneerlijke korting op de verzekeringspremie. "De verzekeringspremie voor kerncentrales is afgetopt op 297,47 miljoen euro. Is er bij een ongeval meer schade, dan draait de overheid daar voor op. Zowel de
aansprakelijkheidsbeperking als de tussenkomst bij eventuele schade zijn rechtstreekse subsidies aan de nucleaire industrie'', zegt Bart Staes. De exacte subsidie die de nucleaire sector krijgt als gevolg van deze korting is voor België niet bekend. Maar op basis van een rapport in opdracht van de Europese Commissie heeft Staes berekend dat het bedrag kan oplopen tot 2,25 miljard euro per jaar.

Hernieuwbare energiebronnen
GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is blij met de cijfers die Staes naar boven heeft gehaald. "Mede door de liberalisering van de energiemarkt importeert ook Nederland kernenergie. Nu zie je dat hernieuwbare energiebronnen niet worden aangeboord omdat dat 'te duur' is. Het oneerlijke concurrentievoordeel van kernenergie werpt hopelijk in brede kring nieuw licht op gebruik van alternatieve energiebronnen."

Europese Grondwet
Buitenweg ziet zich daarbij ook gesteund door de tekst van de Europese Grondwet. De Europese Grondwet erkent impliciet dat kernenergie achterhaald is. Het oude Euratom-verdrag is buiten dit nieuwe verdrag gehouden. Dat geeft lidstaten de mogelijkheid uit Euratom te stappen zonder hun EU-lidmaatschap in de waagschaal te stellen. Dat is nu niet het geval. "Bovendien legt het hoofdstuk over energie veel nadruk op de ontwikkeling van duurzame energie en zwijgt over kernenergie. Het is een van de redenen dat GroenLinks voorstander van deze Grondwet is."

meer info op:
http://www.groen.be/

«