Time : 10:43:01 AM
Date : Wednesday, May 11, 2005
Sender Name: CTB

Neen aan de communautaire koehandel Belgie

Het personeel van de Belgische Technische Coöperatie (BTC) beklemtoont een sterke federale politiek voor
ontwikkelingssamenwerking

In een memorandum dat op 11 mei aan federaal Minister A. De Decker werd overhandigd, geeft het personeel van BTC (Belgische Technische Coöperatie) zijn volledige steun aan de andere
ontwikkelingsorganisaties die weigeren dat ontwikkelingssamenwerking wordt ingezet als pasmunt bij de huidige communautaire onderhandelingen.
De doorgedreven communautarisering van de ontwikkelingssamenwerking druist in tegen de principes van internationale solidariteit die België zo zeer verdedigt. Op het ogenblik dat de Europese donoren trachten om hun regelgeving te harmoniseren en hun interventies op elkaar af te stemmen, zou een doorgedreven verbrokkeling van de overheidshulp leiden tot een belangrijk verlies aan coherentie, pertinentie en effectiviteit. Geen enkel ander donorland, zelfs niet de meest gedecentraliseerde landen zoals Zwitserland, Duitsland of de Verenigde Staten, hebben het pad van een sterke federale ontwikkelingssamenwerking verlaten.
Een verdere versnippering van de ontwikkelingssamenwerking zou de administratieve en operationele kosten verder sterk doen toenemen, waardoor de efficiëntie van de hulp en de gelden die effectief het terrein ten goede komen, scherp zullen dalen.

Vijf jaar na een structurele aanpassing

De Belgische ontwikkelingssamenwerking komt nog maar net uit een periode van grondige herstructurering die in 1998 werd ingeleid door een parlementaire commissie en die erop gericht was ontwikkelingshulp efficiënter en pertinenter te maken. De reorganisatie van de federale structuren door de oprichting van een Directoraat Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking (DGOS) en van de Belgische Technische Coöperatie (BTC), beantwoordde aan een noodzaak om de impact van de Belgische projecten te verbeteren enerzijds door een beperking van het aantal begunstigde landen en anderzijds door aan deze "partnerlanden" een grotere inspraak te verlenen.
In vijf jaar heeft de BTC haar activiteiten in een dertigtal landen ontplooid met een doorgedreven concentratie in de achttien partnerlanden. Zij doet hierbij beroep op meer dan 400 hooggeschoolde medewerkers die in jaar 2004, 270 ontwikkelingsprojecten uitvoerden en 1100 beursstudenten opvolgden met een totaalbudget van bijna 125 miljoen Euro. BTC is eveneens actief in het leveren van korte termijn expertise en evaluaties en volgt eveneens projecten op voor andere grote donoren buiten de Belgische federale overheid (o.a. de Europese Unie en de Wereldbank). Als uitvoeringsorgaan kan BTC zijn kennis ten dienste stellen, niet alleen van de federale overheidsorganen, maar ook van regionale en zelfs provinciale en gemeentelijke structuren. Wat is nu de zin van een nieuwe in vraagstelling van het Belgische ontwikkelingsapparaat, net op het ogenblik dat de nieuwe organen de vruchten beginnen afwerpen van een meer coherent politiek kader en efficiëntere uitvoeringsstructuren? Welk voordeel zouden de eerste belanghebbenden, met name de arme bevolking in onze partnerlanden, hierbij hebben?
Ontwikkelingssamenwerking moet dan ook hoofdzakelijk een federale overheidsdienst blijven die ten dienste staat van de internationale rechtvaardigheid en de solidariteit. Deze federale verankering moet immers toelaten om de coherentie tussen de ontwikkelingsprojecten van alle publieke instanties te verzekeren en om op die wijze de totale middelen voor ontwikkelingssamenwerking tot het reeds lang beloofd niveau van 0,7 percent van het bruto nationaal product op te trekken.

Het gaat hier om de geloofwaardigheid van België op het Europese en Internationale schaakbord.

Persdienst: Marie-Christine Boeve
T 02 505 37 92
F 02 502 98 62
E marie-christine.boeve@btcctb.org
www.btcctb.org

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL