Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Utrecht, 9 mei 2005
Embargo tot dinsdag 10 mei, 11.15 uur
Reactie van Natuur en Milieu op Milieubalans 2005
Verkeer en energiegebruik zorgenkinderen
De uitstoot door het verkeer en het energiegebruik in Nederland nemen nog altijd toe, en de landbouw wordt nauwelijks duurzamer. Daardoor gaat het slecht met de natuur en met de luchtkwaliteit in Nederland. Dat blijkt uit de Milieubalans 2005 die het RIVM vandaag uitbrengt. Dat Nederland de Kyotodoelstelling haalt, is slechts te danken aan maatregelen die Nederland betaalt in andere landen.
Uit de Milieubalans blijkt dat vrijwel geen enkel milieudoel wordt gehaald. Ook behoort Nederland bij de achterhoede als het gaat om het uitvoeren van Europese milieuregels. 'De Milieubalans maakt opnieuw duidelijk dat dit kabinet zelfs geen groen randje heeft', aldus Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. 'Als je goed leest, is de Milieubalans behoorlijk vernietigend over het kabinetsbeleid op het gebied van de landbouw, het energiegebruik en het verkeer. Energiebesparingssubsidies zijn stopgezet, het gemeenschappelijke Europese landbouwbeleid wordt in Nederland milieuonvriendelijk vormgegeven, en voor de aanpak van luchtvervuiling door het verkeer wordt geen geld vrijgemaakt.'
Het grote zorgenkind is het verkeer (over weg en water en in de lucht). Dat is nu al goed voor de helft van de uitstoot van de Nederlandse broeikasgassen. De gezondheidsschade door stikstofoxiden en fijn stof in de uitlaatgassen is bekend. Zelfs als Nederland de Europese norm zou halen, biedt dat onvoldoende bescherming van de gezondheid van mensen, zo stelt het RIVM.
De belangrijkste maatregelen die volgens Natuur en Milieu nodig zijn: een effectief prijsbeleid (de vervuiler betaalt), verlaging van de maximum snelheid op wegen en roetfilters op alle dieselauto's.
Het klimaatbeleid is een tweede grote zorg. Met kunst en vliegwerk haalt Nederland waarschijnlijk wel de Kyotodoelstelling voor vermindering van de uitstoot van broeikasgas. Maar we doen dat vooral door het kopen van reducties in het buitenland. Het Nederlandse energieverbruik groeit nog steeds. De doelstelling voor energiebesparing - 1,3 procent per jaar - halen we niet. Een snel beleid voor de daadwerkelijke overstap op zuinige auto's en apparaten en beter geïsoleerde woningen is geboden. Als Nederland voortvarend werk maakt van slimme en schone energietechnologie, zou het daar groot economisch voordeel bij kunnen hebben.
Ingezonden persbericht