Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Nederlandse illegalen naar Spanje Onderwerp: Nederlandse illegalen naar Spanje
Uitzenddatum: Di. 10 mei 2005, 20.30u
Verslaggeving: Lex Rietman

Naar schatting 700.000 illegalen in Spanje hebben de afgelopen drie maanden de kans gekregen om een verblijfsvergunning aan te vragen. De socialistische regering besloot tot een omvangrijke pardonregeling om de zwarte economie aan te pakken. Honderden illegalen uit Nederland zagen hierin een mogelijkheid in Europa een verblijfsvergunning te krijgen. Een reportage.

Blanco strafblad
De termijn van het grootste generale pardon uit de Spaanse geschiedenis verstreek dit weekend. Tienduizenden illegalen probeerden nog op de valreep een verblijfsvergunning aan te vragen. Alleen de illegale werknemers die minimaal een half jaar in Spanje verblijven én een blanco strafblad en een arbeidscontract hebben, kwamen in aanmerking voor de regeling.

Werkgevers
Spanje wil met het pardon de zwarte economie aanpakken en een einde maken aan de erbarmelijke omstandigheden waarin illegale arbeidskrachten vaak leven. Het slagen hing grotendeels af van de werkgevers. Zij hadden de keuze: of hun werknemers een contract geven, óf het risico lopen op een hoge boete.

Officieel contract
De aanvragen kwamen in praktijk vooral van huishoudsters; werkgevers uit de bouw en landbouw waren minder bereid hun illegale werkkrachten een officieel contract aan te bieden. Sommigen dreigden hen zelfs te ontslaan als ze daar op aandrongen.

Illegale arbeid
In Spanje wonen naar schatting een miljoen illegalen. Ongeveer 800.000 kwamen in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Volgens minister van arbeid Jesùs Caldera is ongeveer negentig procent van de illegale arbeid met de regeling aan het licht gekomen. Slechts 1,5 procent van de aanvragen is inmiddels afgewezen.

Aanzuigende werking
De rechtse oppositie is helemaal niet gelukkig met de grootschalige legalisering: volgens hen heeft de regeling een juist aanzuigende werking gehad op illegalen uit het buitenland. Ook Europa heeft kritiek op het Spaanse beleid. Sommige landen vrezen dat de gelegaliseerde immigranten naar andere lidstaten trekken om daar te gaan werken.