---
---
Foto: Koningin Beatrix en president George Bush leggen krans op de begraafplaats Margraten (R. Frigge)
Bush bij herdenkingsplechtigheid Margraten
9-5-2005 13:40:00
Tijdens een sobere herdenkingsplechtigheid zondagochtend (8 mei) op de militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten hielden de Amerikaanse president Bush en minister-president Balkenende een toespraak. Zij spraken hun dank uit aan de militairen die zestig jaar geleden Europa bevrijdden. Ongeveer tienduizend mensen woonden de plechtigheid bij. Namens Defensie waren onder anderen staatsscretaris Cees van der Knaap en Chef Defensiestaf Dick Berlijn aanwezig.
Even voor 11.00 uur legden president Bush en koningin Beatrix een krans. Vervolgens vlogen twee formaties Amerikaanse en Nederlandse straaljagers over de begraafplaats.
Premier Balkenende nam als eerste het woord. Hij vergeleek het internationale terrorisme met de terreur van nazi-Duitsland. "We moeten waakzaam blijven. Want we worden opnieuw geconfronteerd met vijanden van vrede die onze rechtsorde willen ontwrichten". Hij bedankte verder de moedige Amerikanen die "het grootst denkbare offer" brachten "Zij gaven hun leven" toen zij met Britse, Canadese en Poolse soldaten een continent bevrijdden dat vijf lange jaren had geleden onder bezetting en onderdrukking".
Het was doodstil tijdens de speech van president George Bush. Hij ging in op de oorlogsjaren zelf, de jodenvervolging en de hongerwinter, waarin velen gedwongen waren tulpenbollen te eten. Bush bedankte de militairen die vielen in de strijd tegen de Duitsers en sprak zijn erkentelijkheid uit voor de Nederlandse families die in het najaar van 1945 graven van Amerikaanse militairen in Margraten adopteerden.
Volgens de president is het vrije Europa na de oorlog gebouwd op de moed en offers van de soldaten die het continent hebben bevrijd. Ook de vrije wereld die Bush wil achterlaten is daardoor geïnspireerd. "We stellen ons in dienst van de waarheid: vrijheid is het geboorterecht van de mensheid". Nu in de 21ste eeuw werken Amerikanen en Europeanen samen om vrijheid en hoop te brengen in Afghanistan, Irak, Libanon en andere landen in het Midden-Oosten. "Vrijheid is de permanente hoop van de mensheid", aldus de Amerikaanse president.
Na de herdenking vertrok Bush naar het vliegveld Maastricht-Aachen in Beek via de zwaar door onder meer de Nationale Reserve en de Koninklijke Marechaussee beveiligde route. De Koninklijke Luchtmacht assisteerde daarbij vanuit de lucht met Apache gevechtshelikopters. De Koninklijke Marine hield de Bijzondere Bijstands Eenheid paraat. Voor deze zogenoemde "Militaire Bijstandsoperatie Margaten" zette de krijgsmacht totaal ruim vijftienhonderd militairen in. Foto: Aankomst van de Amerikaanse president George W. Bush en zijn vrouw Laura (R. Frigge) Foto: Veel militair ceremonieel bij het bezoek van president Bush aan Nederland (R. Frigge)