POLITIE EN WETENSCHAP


Embargo 9 mei 13.00 uur.

Uitnodiging Persconferentie Politie en Wetenschap

Datum :Maandag 9 mei om 13.00 uur
Lokatie :Nieuwspoort, den Haag
Onderwerp :Publicatie onderzoeksrapport Politie en Media. Feiten, Fictie en Imagopolitiek, een nieuwe uitgave in de reeks Politiewetenschap van het Programma Politie en Wetenschap.

De relatie tussen politie en media is verstoord. Dat komt tot uiting in een sterk gegroeid gebrek aan vertrouwen over en weer. Het heeft een vergaande juridificering van de contacten tot gevolg gehad en ook een afnemende structurele en gedegen aandacht bij de media voor de politie, het OM en de rechterlijke macht. Bij de politie (en ook het OM) staan voorlichting en communicatie steeds meer in het teken van 'imagopolitiek'. In samenhang daarmee zijn de reguliere voorlichting en public relations sterk geprofessionaliseerd en gedigitaliseerd, en voor wat betreft het OM ook gecentraliseerd.
Hiertegenover staat de ontwikkeling van de versplintering van 'de media', en ook het afnemende aantal gespecialiseerde politie- en rechtbankverslaggevers. Dit betekent minder structurele media-aandacht voor politie, OM en rechterlijke macht, minder dan in een mondige en democratische rechtsstaat noodzakelijk mag worden geacht Deze ontwikkelingen tezamen hebben bijgedragen aan het ontstaan van een tijdperk waarin 'crises' en mediaspektakels elkaar steeds sneller opvolgen. De bij vlagen buitensporige media-aandacht voor bepaalde zaken kan beschouwd worden als een van de boemerangeffecten van de huidige dominantie door politie (en OM) over de journalistiek in de reguliere persvoorlichting.

Dit zijn enkele van de belangrijkste uitkomsten van een unieke studie in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap naar de complexe relatie tussen politie en media en de veranderingen die zich daarin hebben voltrokken. De studie is uitgevoerd door prof.dr. Henri Beunders van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en prof.mr.dr. Erwin Muller van de Universiteit van Leiden.
De studie geeft een indringend beeld van de spectaculaire veranderingen die het media- en communicatielandschap de laatste decennia heeft ondergaan, en van de wijze waarop overheden in het algemeen en de politie in het bijzonder daarop inspelen. Onderdeel van het onderzoek maken een inhoudsanalyse van berichtgeving over de politie in een tweetal landelijke kranten en een enquête onder alle regiokorpsen naar de wijze waarop zij de voorlichting hebben georganiseerd en naar hun contacten met (en meningen over) journalisten.
De auteurs doen een reeks van aanbevelingen om de onderlinge relatie tussen media en politie (en het OM) te verbeteren. De leidende gedachte hierbij is om via constructief overleg te komen tot een nieuwe balans tussen enerzijds de vaak noodzakelijkerwijs tegengestelde belangen van deze twee van eminent belang zijnde instituties, en anderzijds het adequaat informeren van de burger. Een nieuwe Richtlijn Voorlichting van het OM is daarvoor gewenst.

Tijdens de persconferentie zullen de auteurs Henri Beunders en Erwin Muller hun rapport presenteren en de uitkomsten toelichten. Het rapport zal vervolgens worden aangeboden aan Pier Eringa, korpschef van de regiopolitie Flevoland en voorzitter van de board Communicatie van de Raad van Hoofdcommissarissen.
Frits Vlek, Programmadirecteur Politie en Wetenschap, leidt de persconferentie. Alle voornoemde personen zijn daarna beschikbaar voor nadere vragen.

Een exemplaar van het onderzoeksrapport alsmede van het persbericht zijn vanaf woensdag 3 mei a.s. 12.00 uur onder embargo te verkrijgen bij:
Uitgeverij Kerckebosch bv, Wilhelminalaan 67, 3708 BB Zeist

Het onderzoeksrapport is uitgegeven in de reeks Politiewetenschap van het Programma Politie en Wetenschap (nr.21). Dit programma is in mei 1999 ingesteld door de minister van Binnenlandse Zaken om het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van politie en veiligheid te stimuleren. En tevens een impuls te geven aan een betere benutting van onderzoeksresultaten in politiepraktijk en opleiding. Hiertoe is een meerjarig onderzoeksprogramma ontwikkeld, onder leiding van de directeur van het programmabureau, G.C. K. Vlek. Voor nadere informatie van de zijde van het Programma Politie en Wetenschap:
G.C.K. Vlek: 055-5397215 of 06-22778644

Over de auteurs
Prof.dr. H.J.G. Beunders is hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. www.beunders.com; E-mail: beunders@fhk.eur.nl 010-4082470. Prof.mr.dr. E.R. Muller is hoogleraar Veiligheid en Recht aan de Universiteit Leiden en directeur van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement te Den Haag. E-mail: e.muller@cot.nl 070-3122020.


03 mei 05 15:53