STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

De b(l)oeiende natuur

Wandelen in de natuur is niet alleen buitengewoon gezond. Het is ook een bijzondere manier om ontdekkingen te doen. Je ziet, ruikt, proeft en ondergaat de natuur zoals op andere manieren nauwelijks mogelijk is. Denk maar eens aan hoe goed je je voelt na bijvoorbeeld een heerlijk verfrissende boswandeling of een middagje uitwaaien op het strand.
Alfred Vogel zei altijd al: 'Gezondheid is leven in harmonie met de natuur'. Vanuit dit gedachtegoed organiseert Staatsbosbeheer samen met A.Vogel inspirerende wandel-doe-tochten en inloopworkshops.

De magie van geur
In de natuur is geur werkelijk overal. Dieren laten geursporen achter om hun terrein af te bakenen en planten geuren om insecten te lokken voor hun bestuiving. Geuren kunnen bij de mens, meer dan beelden en geluid, herinneringen van vroeger naar boven halen. Dit komt omdat onze neus direct in contact staat met dat deel van onze hersenen waar ons geheugen en onze emoties zich bevinden.

Kijken met je neus
Tijdens de interactieve B(l)oeiende wandel-doe-tochten leer je hoe je kunt 'kijken' met je neus. Het is een originele manier om de bloeiende natuur te ontdekken. In de bezoekerscentra van Staatsbosbeheer is een gratis wandelrouteboekje af te halen waarmee wandelaars zelf op pad kunnen gaan. In het boekje staan naast de wandelroute ook leerzame doe-activiteiten voor jong en oud, interessante achtergrondinformatie over kruiden en planten, grappige wist-u-datjes en een speurtocht. Bij inlevering van het ingevulde speurtochtformulier krijgt de deelnemer een attentie. De B(l)oeiende wandel-doe-tochten zijn allemaal ongeveer vijf kilometer lang en van 1 mei tot en met 31 juli actief.

Grappige wetenswaardigheden
Tijdens de inloopworkshops krijgen de deelnemers antwoord op allerlei vragen uit de b(l)oeiende natuur. Waaraan zie je bijvoorbeeld dat een boom bloeit? Wat ziet er onder de microscoop uit als een soort klittenband bolletje? En waarom hebben sommige mensen zo'n last van hooikoorts en wat kun je daar aan doen? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen wordt tijdens de inloopworkshops gegeven. Aanmelden voor de workshops is niet nodig en deelname is gratis. Vraag voor data en tijden het Staatsbosbeheer bezoekerscentrum in de buurt.