Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arsenal kiest voor succesvolle Nederlandse aanpak grasmat

De succesvolle aanpak van de PSV-grasmat krijgt internationale navolging. Ook het Engelse Arsenal gaat het komende voetbalseizoen de kwaliteit van de grasmat in het Highbury stadion verbeteren. Dat doet de Londense club evenals PSV in samenwerking met het Aalsmeerse bedrijf SGL en met behulp van het door dit bedrijf ontwikkelde SGL-concept. Het concept is geënt op de kennis over grasgroei, teelttechniek in de tuinbouw en stadionbouw. Arsenal neemt de Nederlandse vinding in september in gebruik. Zo hebben Arsenal en SGL vrijdag bekend gemaakt.

Door de volledige controle over en besturing van alle groeifactoren, zoals licht, temperatuur, CO², water, lucht en voeding, maakt het SGL-concept het mogelijk om in de winter ook in lichtarme stadions volop gras te laten groeien. ,,Door diverse expertises in en met elkaar te laten vergroeien, kan het gras het hele jaar door fors doorgroeien. Door de groei erin te houden kan de grasmat in de stadions na elke wedstrijd snel herstellen. Het gras blijft zo in een goede conditie. Zo slagen we erin iedere grasmat optimaal bespeelbaar te maken en te houden", aldus Nico van Vuuren, directeur van SGL. Bij de ontwikkeling van het SGL-concept zijn zeven Nederlandse bedrijven betrokken.

Het zichtbare deel van het concept bestaat uit een verrijdbare aluminium constructie met wendbare armen die vol hangen met belichtingsarmaturen die in de tuinbouw worden gebruikt. De belichtingsarmaturen hangen twee meter boven het veld en doen dag en nacht hun werk. Bij PSV, waar SGL het afgelopen half jaar de gelegenheid kreeg het concept te bewijzen, stonden tien mobiele units van 13 bij 27 meter op het veld. Daarmee kon de gehele constructie het hele veld bewerken. De constructie ging bij PSV alleen van het veld als er wedstrijden en andere evenementen plaatsvonden.

Bij PSV geloven ze inmiddels heilig in het SGL-concept voor het heilige gras. De eerste kennismaking met het SGL-concept verliep in Eindhoven voor alle partijen boven alle verwachtingen. Zowel optisch als teelttechnisch. De resultaten waren zo goed dat voor het eerst in het bestaan van PSV in de wintermaanden het gras moest worden gemaaid. En de hoeveelheid gras dat er bij deze maaibeurten vanaf kwam, was volgens groundsman Harry van de Berk te vergelijken met de hoeveelheid van een maaibeurt in de zomer. Verder kende de grasmat in de winterperiode wortels van wel een decimeter lang. Dat maakte dat het PSV-veld er na een wedstrijd nagenoeg ongeschonden bijlag. Bovendien was de PSV-mat door de sterke groei en verdichting egaler dan voorheen.

Door het SGL-concept was de grasmat van PSV in de winterperiode van zomerkwaliteit. PSV durfde zelfs te beweren het beste veld van Nederland en misschien zelfs van Europa te hebben. En dat laatste werd volmondig bevestigd door trainer Guus Hiddink (,,Het is een wereld van verschil") en door de spelers. Maar ook door de groundsmen en bestuursleden van Engelse, Duitse, Spaanse en Nederlandse clubs die de afgelopen maanden nieuwsgierig bij de innovatieve ontwikkeling kwamen kijken. Concrete belangstelling van andere clubs was er al snel. Arsenal is de eerste buitenlandse club van formaat die het concept nu ook daadwerkelijk in de praktijk gaat toepassen. Het contract voor de aankoop van het concept werd vrijdag ondertekend door stadion-manager John Beattie en Nico van Vuuren. Dit tot volle tevredenheid van groundsmen Paul Burgess en Steve Braddock en in de nabijheid van manager Arsène Wenger die zich uitgebreid liet informeren door de Nederlandse grasspecialist.

_______________________________
Noot voor redactie,