Ingezonden persbericht


Den Haag, 6 mei 2005

KickStart, de studentencompetitie voor maatschappelijk ondernemerschap, succesvol van start

Onderzoek: ruim driekwart studenten ziet ondernemerschap als middel om maatschappij te verbeteren

Uit een enquête die KickStart recent hield onder zo'n 400 studenten in het Hoger Onderwijs blijkt dat maar liefst 76,4% ondernemerschap als een middel ziet om de maatschappij te verbeteren. Van alle respondenten zegt 45,4% een oplossing te hebben voor bestaande maatschappelijke vraagstukken. KickStart, de landelijke studentencompetitie voor maatschappelijk ondernemerschap, gaat dit jaar voor het eerst van start. Deze competitie biedt studenten een platform om hun passie voor ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid te combineren. "De onderzoeksresultaten sterken de gedachte dat maatschappelijk ondernemerschap leeft onder studenten", aldus Arnoud Verhage, coördinator van KickStart 2005. Inschrijven voor KickStart kan nog tot en met donderdag 19 mei 1005.

Ondernemerschap spreekt aan
Ruim 60% van de studenten zegt dat ondernemerschap hen aanspreekt, zo bleek verder uit het onderzoek dat KickStart hield onder studenten van onder andere de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Technische Universiteit Delft, de Vrije Universiteit Amsterdam en Hogeschool Leiden. Ondernemerschap blijkt daarbij meer aansprekend voor de mannelijke studenten (73,1%) dan voor vrouwelijke studenten (53,3%). Gevraagd naar de drie belangrijkste actuele maatschappelijke thema's blijkt dat studenten veiligheid (55,7%) en zorg (53,8%) het allerbelangrijkst vinden. Daarop volgen integratie (43,8% ) en milieu (43,6%). Het minst belangrijk vinden studenten het thema vergrijzing (17,1%). Deze verhoudingen zijn voor zowel mannelijke als vrouwelijke studenten nagenoeg gelijk. Van alle respondenten zegt 45,4% een oplossing te hebben voor één van bovenstaande maatschappelijke vraagstukken. Net iets meer mannelijke studenten (54,9%) dan vrouwelijke (35,9%) hebben hier ideeën over.

Beoordeling
Studenten in het Hoger Onderwijs kunnen tot en met 19 mei hun ideeën voor de oplossing van een maatschappelijk vraagstuk inzenden via de website www.kickstart.nl. Een deskundige vakjury, bestaande uit onder andere Wubbo Ockels en War Child oprichtster Willemijn Verloop, beoordelen alle inzendingen op onder andere haalbaarheid en originaliteit. Zij presenteren op donderdag 16 juni aanstaande in Madurodam in Den Haag de 15 genomineerde ondernemingsconcepten. De genomineerden ontvangen ieder een geldprijs van 1.500. Bovendien worden zij persoonlijk gekoppeld aan een topondernemer, en tevens investeerder, die hen gedurende de zomermaanden gaat helpen bij het ontwikkelen van een businessplan, met als uiteindelijk doel de realisatie van een echte onderneming. De winnaar van KickStart ontvangt daarbij nog eens extra geldprijs van 5.000. Op donderdag 22 september 2005 volgt in Amsterdam de spectaculaire ontknoping met de bekendmaking van de prijswinnaar. Initiatiefnemer van KickStart is Winkelman en Van Hessen, adviesbureau voor Marketing en Public Relations. ABN AMRO is hoofdparticipant en Vedior is participant.

Einde Bericht

Achtergrondinformatie (