Gemeente Ten Boer

Openbare bekendmakingen Gemeente Ten Boer 4 mei 2005 Datum: 04-05-2005

Algemene wet bestuursrecht (Awb): bezwaar
In de afgelopen periode zijn de volgende besluiten genomen en bekendgemaakt, waarop de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is. De datum tussen haakjes is de datum van verzending.

Bouwvergunning

- vergroten basisschool, A.H. Homanstraat 23, Ten Boer (27-04-05)
- wijzigen zijgevel, Gaykingastraat 1c, Ten Boer (25-04-05)
- vernieuwen dakbedekking, Stadweg 157, Winneweer (25-04-05)

Kapvergunning

- 10 bomen, Hoofdweg 24, Sint Annen (26-04-05)
- 6 essen, tussen huisnr. 123 en 155 Rijksweg, Ten Post (18-04-05)
- 1 es, Stadsweg 78, Ten Post (25-0-05)

Ontheffing geluid en evenementenvergunning

- Reünie, Woltersum, 20, 21 en 22-05-05 (26-04-05)
- Feestweek Thiasinga 30-04 / 06-05, Thesinge (22-04-05)

Autocrossvergunning

- Autocrossen in 2005, Boersterweg 53, Ten Boer op 30-04; 14-05; 18-06; 09-07; 30-07 en 03-09 (reservedatum) (22-04-05)

Degene van wie een belang bij één of meer van vermelde besluiten rechtstreeks is betrokken, kan binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een bezwaarschrift indienen bij het bestuursorgaan, dat dit besluit heeft genomen.
Voor meer informatie over de besluiten en over de wijze van indiening en behandeling van bezwaarschrift, kunt u contact opnemen met de heer H. Bos (tel. 050-3028829).

Inspraak ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Ten Boer Herziening 2004 Burgemeester en wethouders maken bekend dat ingevolge het gestelde in de inspraakverordening van de gemeente Ten Boer voor een ieder vanaf 9 mei 2005 gedurende vier weken het ontwerp bestemmingsplan Buitengebied Ten Boer Herziening 2004 ter inzage ligt op het gemeentehuis, H. Westerstraat 24 te Ten Boer. Gedurende deze periode kan een ieder zijn reactie mondeling of schriftelijk kenbaar maken aan ons college. Op verzoek is het mogelijk om ten overstaan van een lid van ons college op het ontwerp-plan in te spreken.

Het ontwerp-bestemmingsplan omvat het gebied buiten de bebouwde kommen van de diverse dorpen met uitzondering van de dorpen Winneweer en Wittewierum. De bestaande situaties in deze dorpen zijn in het plan opgenomen.

Op 25 november 2004 is het ontwerp-plan besproken binnen het agrarisch overleg, waarin zijn vertegenwoordigd NLTO en GMV.

Het voorliggende plan betreft een herziening van het thans geldende bestemmingsplan Buitengebied gemeente Ten Boer d.d. 25 juni 1998. Herziening was nodig om de volgende redenen:

- verwerking goedkeuringsonthoudingen van Gedeputeerde Staten d.d. 9 februari 1999 en de uitspraak van de Raad van State d.d. 20 juni 2001;
- besluit van Gedeputeerde Staten naar aanleiding van voormelde uitspraak van de Raad van State;

- aanpassingen op de plankaart en in de voorschriften als gevolg van recente ontwikkelingen c.q. gevoerde artikel 19 WRO-procedures;
- aanpassingen als gevolg van nieuw beleid.

Kennisgeving bouwaanvragen
Burgemeester en wethouders geven kennis van de aanvragen om bouwvergunning, die in de afgelopen periode zijn ontvangen:
* het plaatsen, vernieuwen van een garage, Kapelstraat 7, Thesinge (15-04-05);

* het vernieuwen van dakbedekking, Stadsweg 157, Winneweer (18-04-05);

* het gedeeltelijk veranderen van een kerkgebouw, Kerkpad 4, Woltersum (19-04-05);

* het plaatsen van een garage, Hoofdweg 24, Sint Annen (21-04-05);
* het vergroten van een basisschool, A.H. Homanstraat 23, Ten Boer (22-04-05);

* het wijzigen van een kozijn in de voorgevel, Gaykingastraat 17, Ten Boer (25-04-05);

* het wijzigen van eerder verleende vergunning 20040003, plattegrond- en gevelwijziging van 3 appartementen, Koopmansplein te Ten Boer (26-04-05);

* het vergroten van de woning, Bouwerschapweg 14, Ten Boer (28-04-05);

* het plaatsen van een sleufsilo, Hoofdweg 30, Sint Annen (28-04-05).

Monumentenwet
(Artikel 11 en 12)
De burgemeester maakt bekend, dat met ingang van 4 mei 2005 op de afdeling bouwtoezicht gedurende twee weken op grond van artikel 12 van de Monumentenwet voor een ieder ter inzage ligt de navolgende aanvraag bouwvergunning van:

* Stichting Oude Groninger Kerken, voor het gedeeltelijk veranderen van een kerkgebouw Kerkpad 4 te Woltersum.

Burgemeester en wethouders zijn voornemens ten aanzien van dit verzoek advies aan te vragen bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Gedurende de hierboven genoemde termijn kan door een ieder schriftelijk zienswijzen tegen het verlenen van de vergunning worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders.

Monumentenwet
De burgemeester van de gemeente Ten Boer, maakt bekend dat de volgende monumentenvergunningen op grond van artikel 17, derde lid, van de Monumentenwet 1988 zijn verleend:

* Voor het plaatsen van een kunstwerk, Kerkpad 4 te Woltersum.
* Voor het plaatsen van een kunstwerk, Kerkhorn 4 te Wittewierum.

Instelling parkeerverbod Blinkerdlaan Ten Boer
Burgemeester en wethouders brengen ter openbare kennis, dat zij hebben besloten een parkeerverbod in te stellen voor een gedeelte van de Blinkerdlaan in Ten Boer. Het betreft het gedeelte tussen de Gaykingastraat en het perceel Blinkerdlaan 25, aan de zijde van Bloemhof.

Het parkeerverbod wordt aangegeven door de plaatsing van borden, model E1 uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens.

De reden van dit besluit is, dat de normale doorstroming van het (vracht)verkeer regelmatig wordt belemmerd door geparkeerde autos. Aan de overzijde van de straat, in het gebied van het winkelcentrum, is doorgaans voldoende parkeergelegenheid.

Tegen dit verkeersbesluit kan door belanghebbenden, binnen 6 weken na deze bekendmaking, een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Een bezwaarschrift kan worden gericht aan burgemeester en wethouders van Ten Boer, Postbus 7, 9790 AA Ten Boer.

Gedurende deze bezwaartermijn ligt het verkeersbesluit ter inzage. Het parkeerverbod treedt in werking met ingang van 16 juni 2005.

Actie Regenton & Compostvat

De gemeente Ten Boer wil het gebruik van regentonnen en compostvaten stimuleren door ze tegen inkoopprijs aan te bieden aan de inwoners van onze gemeente. Elk huishouden heeft recht op 1 regenton en 1 compostvat.

Een ton voor water
.

Minder dan een procent van al het water op aarde is zoet, dus het is zinvol om bewust met water om te gaan. Een regenton kan daaraan bijdragen. U kunt regenwater gebruiken om de planten water te geven en om de ramen of auto te wassen. Met een regenton helpt u bovendien bij aan het tegengaan van verdroging van de bodem. Regenwater wordt in Nederland zeer snel afgevoerd naar het oppervlaktewater en spoelt zo ons land uit. Dit heeft tot gevolg dat de grondwaterspiegel in veel gebieden steeds lager komt te staan en er in andere gebieden juist sprake van wateroverlast is. Door de aanschaf van een regenton kunt u ook in uw eigen tuin werken aan een gezonde kringloop van water.

De gemeente biedt u deze regenwaterton aan slechts voor 18,50 (winkelwaarde 33,00).

Compostvat

Met een compostvat kunt u zelf compost maken met uw eigen groente-, fruit-, en tuinafval. Compost stimuleert het bodemleven en verbetert de structuur van de bodem. De grond is makkelijker te bewerken en er komt genoeg lucht bij de wortels van de planten. Dit zorgt voor gezonde sterke planten, die minder gevoelig zijn voor ziekten. Bovendien hoeft u minder meststoffen bij het tuincentrum te kopen.

Het is belangrijk dat u met enige voorkennis begint met het aanleggen van uw eigen composthoop of uw compostvat, zodat u geen stankoverlast krijgt. In de bijgeleverde folder staat alle informatie die u nodig heeft voor u begint.

De gemeente biedt u dit 290 liter compostvat aan voor slechts 20,00 (winkelwaarde 37,00).

Hebben wij uw interesse gewekt? Bel en bestel: (050-3028809). Uw bestelling wordt zo snel mogelijk bij u thuis afgeleverd.

Sluiting gemeentelijke diensten
Op donderdag 5 mei, Hemelvaartdag, en vrijdag 6 mei zijn alle gemeentelijke diensten gesloten.
De huisvuilinzameling op vrijdag 6 mei gaat normaal door. De huisvuilroute van Hemelvaartdag wordt gereden op zaterdag 7 mei.

Thema-vergadering biovergisting
van de raadscommissie op woensdag 11 mei a.s. om 20 uur in het gemeentehuis. Deze vergadering staat geheel in het teken van de biovergisting en in relatie daarmee de mestwetgeving in het algemeen. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om concrete situaties in de gemeente te bespreken. Het gaat om een algemene oriëntatie op het onderwerp.
De heer Uenk, plattelandsadviseur, zal een inleiding houden. Aansluitend is er ruimte voor vragen en discussie. Iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp heeft de mogelijkheid mee te praten.
U wordt van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst.

Uiterlijk aanzien van de gemeente Ten Boer
Het gemeentebestuur hecht grote waarde aan het uiterlijk aanzien van de gemeente Ten Boer. Uit een inventarisatie is gebleken dat het aanzicht van sommige erven, voortuinen e.d. in onze gemeente te wensen overlaat en bij velen een doorn in het oog zijn. Artikel 5.1.1 van de bouwverordening geeft de gemeente richtlijnen om de eigenaren van de percelen, die vol liggen met nodeloze rommel, aan te schrijven deze op te ruimen.
Wij adviseren een ieder waarvan het erf bezaaid is met onbruikbare of aan hun oorspronkelijke bestemming ontrokken autos, (brom)fietsen of onderdelen daarvan, afbraakmaterialen, oude metalen, afvalstoffen en afgedankte spullen van diverse aard, deze op te ruimen en op de daarvoor geschikte wijze af te voeren. Controle op de juiste staat van het erf en terrein zal na 30 mei 2005 plaatsvinden. Vanaf deze datum zullen alle betrokkenen die (nog) geen gehoor hebben gegeven aan deze oproep, door de gemeente worden aangeschreven.

Vergadering vrijwilligers gemeente Ten Boer
In 2002 is er een enquête gehouden onder de verenigingen in de gemeente, waaruit een aantal punten naar voren kwam. De twee voornaamste knelpunten waren:

* Er bestaat een behoefte onder vrijwilligers aan meer kennis van computers en programmas

* Er zijn problemen bij het werven van nieuwe bestuursleden

De gemeente wil u graag helpen om deze problemen op te lossen. Wij nodigen u dan ook van harte uit voor een bijeenkomst op: Donderdag 19 mei 2005 om 19.30 in de raadzaal van het gemeentehuis Om de verenigingen te ondersteunen zijn wij van plan, mits er voldoende belangstelling is, korting te bieden bij de aanschaf van een eenvoudig boekhoudprogramma en een cursus computergebruik aan te bieden aan bestuursleden van verenigingen.
Het bijhouden van ledenadministraties e.d. op de computer kan een verlichting van de bestuurstaken opleveren en daarmee de problemen bij het werven van nieuwe bestuursleden.
Indien u niet persoonlijk bent aangeschreven bent u natuurlijk ook van harte welkom als u denkt dat uw vereniging baat heeft bij deze zaken. Laat u dan wel even weten dat u komt?
Telefoon gemeentehuis: 050 3028888
of via E-mail: jantina.van.den.broek@tenboer.nl

De agenda voor 19 mei:

· De stand van zaken omtrent het TSV project (Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk)

· De bedoeling van het project

· De inventarisatie van de wensen van de verenigingen aangaande computergebruik.

Informatie over het werken met grond
Als u gaat bouwen of verbouwen is de kans groot dat u te maken krijgt met het bouwstoffenbesluit. Hierin wordt geregeld onder welke voorwaarden grond en steenachtige bouwmaterialen mogen worden gebruikt. Het belangrijkste doel van dit besluit is de bescherming van de bodem en het water.

Uitgangspunt hierbij is dat wat schoon is, schoon moet blijven. U kunt ervan uitgaan dat bouwstoffen die u bij een bouwmarkt koopt schoon zijn. Als particulier zult u vrijwel alleen te maken hebben met de regels voor grond. Dat is de reden dat deze voorlichting zich daar verder toe beperkt. Niet alle grond mag zonder meer worden toegepast. De kwaliteit van de grond moet altijd bekend zijn en zonodig worden onderzocht.

Wat betekent dit voor u?

Aangevoerde grond:

* De hoofdregel is dat de grond op een perceel niet mag worden verontreinigd door opgebrachte grond. Daarom moet de kwaliteit van de aan te voeren grond bekend zijn.

* Als de grond schoon is en de hoeveelheid minder dan 50 m³ is, hoeft u niets te melden. Wel moet u tot een jaar na toepassing informatie kunnen geven over de grondkwaliteit.
* Bij een hoeveelheid groter dan 50 m³ is altijd een onderzoek nodig. Wij raden wij u aan om in dit geval advies te vragen aan uw gemeente.


* Als de grond niet schoon is moet 5 dagen voor toepassing melding worden gedaan bij de gemeente. Ook moet in dat geval een afvalstroomnummer aangevraagd worden en is tijdens het vervoer van de grond een transportbegeleidingsbrief nodig. Wij adviseren u in deze situatie advies te vragen aan uw gemeente.

Afvoer van grond:

* Kleine partijen grond kunt u afvoeren naar het afvalbrengstation in Groningen. Denk hierbij aan een hoeveelheid die past in een aanhanger. Voor een 1-assige aanhangwagen betaalt u 10,00 en voor een 2-assige aanhangwagen 20,00 per keer (max. 2 keer per jaar).


* Bij grotere hoeveelheden moet u aan nadere eisen voldoen en moet de kwaliteit van de grond bekend zijn. Neem in dit geval een aannemer in de arm of neem contact op met de gemeente.

De regels met betrekking tot grond blijven ook bij uitbesteding van werkzaamheden onverminderd van kracht.
De bedrijven die zich bezighouden met het vervoeren en toepassen van grond zijn in het algemeen op de hoogte van de geldende regels. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren bellen met de afdeling milieu van de gemeente Ten Boer (050-3638809).