Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 3 mei 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 3 mei 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Schriftelijke vragen van SGP/Christenunie over Stedenbaan (nr. 1952)Op 30 maart 2005 stond in het Leidsch Dagblad een artikel over Stedenbaan. Daarin wordt gezegd dat Stedenbaan langs Leiden mogelijk wordt uitgesteld, omdat een dergelijke ingrijpende nieuwe dienstverlening met een hoge frequentie duur is. Ook in het OV Magazine van 24 maart 2005 wordt door de NS, ProRail en Railion gesproken over ingrijpende nieuwere dienstregelingen die onhaalbaar, onbetaalbaar en te turbulent zijn. Statenleden Van Dijk en Van Veelen (SGP/Christenunie) vragen aan GS of zij de artikelen kennen en wat de consequenties zijn van deze NS-visie voor de realisatie van het 'metropolitane OV' volgens het Stedenbaanconcept. GS antwoorden dat de NS heeft besloten dat er per 2007 op landelijke schaal geen extra treinen gaan rijden. Deze beslissing kan de NS nemen, omdat zij de concessie van de Minister van Verkeer en Waterstaat hebben gekregen. De huidige frequentie van de stoptrein is nu 2 à 4 per uur, het is niet reëel te verwachten dat dit per 2007 de Stedenbaan frequentie van 6 keer per uur bedraagt. Wel vragen GS aan de NS om een zo hoog mogelijke frequentie (4 keer per uur) van de Stedenbaan i.v.m. de bereikbaarheidsproblematiek in de Zuidvleugel van de Randstad.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Derde partiele herziening streekplan Zuid-Holland West 2003, uitbreiding zandwinning in de Ommedijkse Polder/ Valkenburgse Meer in de gemeenten Wassenaar en ValkenburgGS hebben het voornemen om het streekplan West 2003 partieel te herzien, met name met het oog op de beoogde uitbreiding van de zandwinning in de Ommedijksche Polder/ het Valkenburgse Meer. Dit gaat door middel van het verankeren van een Concrete Beleidsbeslissing (CBB3) in het streekplan West. Op 21 juli 2004 heeft de Raad van State het besluit van Provinciale Staten van 19 februari 2003 met betrekking tot de in het streekplan West 2003 opgenomen Concrete Beleidsbeslissing 3 (Zandwinning in de Ommedijksche Polder) vernietigd. Deze uitspraak van de Raad van State wordt nu gerepareerd door het opnieuw, in verbeterde vorm, nemen van CBB3. Hierbij wordt de procedure van een partiele herziening van het streekplan gevolgd. Ter voorbereiding sturen GS brieven aan de gemeenten Wassenaar en Valkenburg met de vraag aan te geven of hun bestemmingsplannen met CBB3 in overeenstemming zijn. En als dat niet zo is, of ze bereid zijn hun bestemmingsplannen aan te passen, zodat zandwinning in het Valkenburgse Meer planologisch mogelijk wordt.

DwangsommenBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last van dwangsom' opleggen. In het volgende geval is deze last weer opgeheven, omdat de regels niet langer worden overtreden: - Zwemgelegenheid Elysium te Bleiswijk

In de onderstaande gevallen is een last van dwangsom opgelegd:- Heerema Zwijndrecht BV te Zwijndrecht- Waddinxveense groencompostering Wagro BV te Waddinxveen

Subsidie- GS hebben een meerjarige projectsubsidie van ¤ 204.218,- verleend aan Syntens voor de uitvoering van het project KennisCommissaren Zuid-Holland. Wel geldt voor de jaren 2006 en 2007 het voorbehoud dat door PS in 2006 en 2007 voldoende middelen ter beschikking worden gesteld.

Beantwoording schriftelijke vragen van de SP over de Meeslouwerplas (nr. 1939)Statenlid Vermeulen (SP) heeft vragen gesteld over de situatie bij de Meeslouwerplas in Leidschendam-Voorburg. Het gaat daarbij om de veiligheid van de oevers van de plas. Het statenlid wil onder andere weten welke acties GS ondernemen om de situatie te verbeteren en hoe het komt dat overleg met de vergunninghouder, Grond- en Zandexploitatiemaatschappij Rijnland BV, sinds 1999 tot op heden nog niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. GS geven in hun beantwoording aan dat het overleg inderdaad nog niet tot het gewenste resultaat heeft geleid, maar dat in de afgelopen periode de vergunninghouder door brieven duidelijk op zijn verantwoordelijkheden is gewezen. GS geven ook aan dat in opdracht van GS door Witteveen & Bos mogelijke herstelmethoden zijn gepresenteerd. Deze zijn in een overleg tussen verantwoordelijk gedeputeerde Leen van der Sar en de vergunninghouder besproken. Rijnland BV heeft in dit gesprek aangegeven zich constructief op te stellen. Rijnland zal de herstelmethoden van Witteveen & Bos bekijken en daarbij nadrukkelijk ook varianten bekijken.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.