Gemeente Hengelo

Plantsoen naar ir. Frits Loep vernoemd

Symbolische laatste rustplaats geëxecuteerde Hengeloër

Het toekomstig aan te leggen plantsoen nabij de Willemsstraat, Helmersstraat en Marskant wordt vernoemd naar de op 4 mei 1943 geëxecuteerde Hengeloër ir. Frederik Martinus Loep. Frits Loep is in deze omgeving, vlakbij het voormalige politiebureau, waar destijds het vonnis werd uitgesproken, voor het laatst levend gesignaleerd. Het college wil op deze manier ir. Frits Loep, die na zijn arrestatie van de aardbodem is verdwenen, een symbolisch laatste rustplaats geven. De heer Loep was destijds als leidinggevend bedrijfsingenieur werkzaam bij Stork.

Ondanks veel inspanning is het mevrouw Astrid Röhl - Loep, de dochter van de heer Loep, tot op heden niet gelukt om het graf van haar vader te vinden. Om toch een symbolische gedenkplaats te creëren, heeft zij de gemeente Hengelo benaderd met het verzoek een plein of straat naar haar vader te vernoemen. In overleg met de gemeente Hengelo is uiteindelijk gekozen voor een plantsoen in de buurt van het voormalige politiebureau (nabij de Marskant). De plannen voor het nieuwe plantsoen zijn nog in voorbereiding. Op dit moment is nog niet bekend hoe het er uit zal komen te zien en wanneer het aangelegd gaat worden.

April/meistaking

Op 29 april 1943 wordt aangekondigd dat 300.000 Nederlandse militairen opnieuw krijgsgevangen worden. In Twente en elders in het land breken naar aanleiding van deze aankondiging spontaan stakingen uit, de arbeiders verlaten de fabrieken en verspreiden zich razendsnel uit over het land. De Duitse bezetter grijpt hard in, om te voorkomen dat de staking overslaat naar België en Frankrijk.

Op 30 april 1943, de tweede dag van de april/meistakingen, houden de Duitsers appèl op het terrein van de machinefabriek Stork. Daar blijkt dat bedrijfsingenieur Loep ontbreekt. Als hij op 4 mei s ochtends in de fabriek wordt gearresteerd, verklaart de heer Loep naar waarheid dat hij die dag een vrije dag had. Hij was in Amsterdam om zijn toen 11 jarige dochter op te halen, die uit logeren was bij een tante. Ondanks deze verklaring is de heer Loep toch gearresteerd. Het politiestandgerecht Overijssel heeft de heer Loep op 30 april 1943 ter dood veroordeeld, omdat hij door "passief gedrag de staking bewust en gewild gesteund heeft". Waar hij precies is doodgeschoten en is begraven is nooit bekend geworden. Zijn familie heeft destijds alleen een enveloppe ontvangen met de inhoud van zijn zakken.