Verbond van Verzekeraars

Kabinetskeuze is nekslag voor marktwerking

Het Verbond is bijzonder teleurgesteld in de manier waarop het kabinet verzekeraars en het UWV wil laten concurreren in de nieuwe Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Het kabinet besloot op 29 april op advies van Anne Willem Kist (voorzitter Raad van Toezicht van de AFM) dat werkgevers in 2006 een extra premie van 0,3 procent van de loonsom moeten betalen bij het verzekeren van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Volgens het Verbond is de premieopslag bij lange na niet voldoende om een gelijk speelveld te creëren. Marktwerking en daarmee de hele grondgedachte van de WIA komt daardoor niet van de grond. Vanaf 2006 wordt de WAO vervangen door de WIA, die uit twee regelingen bestaat: een inkomensvoorziening voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten (IVA) en één voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). Verzekeraars gaan samen met het UWV concurreren op de WGA-markt.
Groot struikelblok tijdens de onderhandelingen omhelst de vraag hoe een gelijk speelveld tussen verzekeraars en het UWV kan worden gecreëerd. Het belangrijkste bezwaar is dat van de rentehobbel: het UWV kan in de eerste jaren een lagere premie hanteren, aangezien de publieke uitvoerder met een omslagsysteem werkt. Verzekeraars daarentegen moeten volgens toezichtregels een kapitaaldekkingsstelsel hanteren en de eerste jaren enorm investeren om een financiële buffer op te bouwen.

Opslag
Omdat verzekeraars daardoor een concurrentieachterstand hebben, is afgesproken dat werkgevers de eerste zeven jaar een hogere premie moeten betalen, die ze overigens weer gecompenseerd krijgen via een korting op de IVA-premie. Daardoor zijn ze per saldo niet duurder uit. Voorwaarde was wel dat het UWV premiedifferentiatie zou toepassen. Begin februari heeft het UWV aangegeven de WGA-premie niet te kunnen differentiëren in 2006. Het kabinet vond daarom dat de gemaakte afspraken over het gelijke speelveld moesten worden gewijzigd. Na veelvuldig overleg heeft het kabinet ervoor gekozen de WGA-uitkeringen in 2006 te financieren uit een opslag op de WAO-basispremie, die alle werkgevers, eigenrisicodragers en omslagleden verschuldigd zijn.

Advies
De afgelopen maanden is uitgebreid gediscussieerd over de hoogte van deze opslagpremie, maar de betrokken partijen werden het niet eens. Uiteindelijk heeft minister De Geus Kist om een advies gevraagd. Kist is tot een opslag van 0,3 procent gekomen, uitgaande van 60 procent compensatie van de netto rentehobbel en een verwachte WGA-instroom van 18.000 mensen. Het Verbond kan zich niet vinden in die berekening (onder meer omdat het Verbond uitgaat van een hogere WGA-instroom) en vindt dat minimaal tachtig procent van de rentehobbel moet worden overbrugd. Anders komt de gewenste marktwerking niet van de grond en hebben werkgevers én werknemers geen reële keuzevrijheid. Het Verbond vindt het besluit van het kabinet bovendien niet in lijn met eerder gemaakte afspraken (in augustus vorig jaar was nog een opslag van 0,8 procent overeengekomen) en pleit voor een jaar uitstel van de invoering van de gehele wet.

Verzekerd!, mei 2005