FNV

Bureau Beroepsziekten FNV bestaat vijf jaar

In de eerste vijf jaar van zijn bestaan heeft het Bureau Beroepsziekten van de FNV zo'n 150 mensen geholpen en beroepsziekten als burnout op de kaart gezet. Dat meldt FNV e-Magazine van 4 mei.

Meer aandacht voor beroepsziekten en meer aandacht voor preventie van beroepsziekten, dat zijn een paar zegeningen van het vijfjarig bestaan van het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV.

Tot nu toe heeft BBZ voor 150 slachtoffers claims gerealiseerd, met een totale som van 7.5 miljoen euro. Dat komt neer op gemiddeld vijftigduizend euro schadevergoeding.

We hebben een doorbraak bereikt op allerlei mogelijke beroepsziekten, zoals RSI in kantoor en industrie, burnout, OPS, lawaaidoofheid, glassnijdersknie, heftrucknek, hand-armtrillingen, beroepsgerelateerde kanker, beroepsallergie en -astma, zegt medewerker en mede-oprichter van BBZ Wim Eshuis.

Vijf jaar geleden stond een beroepsziekte als burnout alleen maar in boekjes. Nu heeft die ziekte ook een gezicht gekregen. We hebben aardig wat mensen kunnen helpen.

Wel constateert Eshuis dat verzekeraars nog te weinig deskundigheid hebben op dit gebied en mede daardoor de neiging hebben om zaken te rekken. Daardoor wachten nog zeshonderd slachtoffers op een claim. Hiervan liggen 150 zaken voor de rechter.

BBZ ziet daarom graag invoering van de Extra Garantieregeling Beroepsziekte (EGB), die slachtoffers van beroepsziekten en beroepsongevallen compenseert.

Maar dat hangt af van een volgend kabinet, want minister De Geus heeft al aangegeven hier geen zin in te hebben, zegt Eshuis. We zijn dus helaas nog onmisbaar.

Verder in dit nummer van FNV e-Magazine: werkende jongeren onder armoedegrens; DAF weert vakbond; arrestaties in Zimbabwe; en nieuwe kandidaat FNV-bestuur bekend.

Het FNV e-Magazine verschijnt woensdags en wordt u gratis toegestuurd.

Open het FNV e-Magazine

4 mei 2005
FNV e-Magazine 4 mei 2005.htm