Voedingcentrum


Vet Wijzer speelt in op gebrek aan kennis over verzadigd vet


4 mei 2005

Uit onderzoek blijkt dat zestig procent van de mensen niet weet dat verzadigd vet verkeerd is. Slechts een kwart van de mensen kent het ezelsbruggetje verzadigd = verkeerd, onverzadigd = oké. De nieuwe Vet Wijzer van het Voedingscentrum moet daar verandering in brengen.

De Vet Wijzer informeert over vet en hoe gezond om te gaan met vet. De Vet Wijzer is te bestellen op www.voedingscentrum.nl of telefonisch aan te vragen. Op de geplastificeerde bewaarkaart wordt op een duidelijke manier uitgelegd wat gezond en minder gezond vet is. In de tabel op de achterzijde staan voedingsmiddelen die veel verzadigd (= verkeerd) vet bevatten en alternatieven met minder verzadigd vet.

Verborgen vet
Slechts negen procent van de bevolking voldoet aan de door de Gezondheidsraad aangegeven maximale hoeveelheid verzadigd vet in de voeding. Dit verzadigd vet krijgen mensen vooral binnen door levensmiddelen waarin vet verborgen zit. Dit zijn met name volvette kaas (48+), worst, koek, gebak en snacks. Volvette kaas en de meeste soorten worst bestaan voor bijna eenderde deel uit vet, waarvan een groot deel verzadigd vet. Het eten van te veel verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Nieuwe campagne
De Vet Wijzer maakt onderdeel uit van de campagne Verborgen vetten. In de loop der jaren is de inname van zichtbare vetten al aanzienlijk afgenomen. Vooral de verborgen vetten vormen nu een gevaar voor de volksgezondheid. De nieuwe campagne Verborgen vetten van het Voedingscentrum speelt hierop in en heeft een tweeledig doel:
1. het stimuleren van de industrie om meer producten met een optimale vetzuursamenstelling op de markt te brengen

2. het verbeteren van de kennis en inzicht van de consument op het gebied van verborgen vet in de voeding, waarbij wordt geprobeerd de vraag naar gezonde producten te stimuleren.

Consumentenonderzoek
Om het kennisniveau van de Nederlandse bevolking vast te stellen, heeft het Voedingscentrum voorafgaand aan de ontwikkeling van de Vet Wijzer het consumentenonderzoek Verborgen vetten uitgevoerd. Op basis hiervan is de Vet Wijzer ontwikkeld.