Ingezonden persbericht


Draagvlak voor herdenken en vieren onverminderd groot

Van de Nederlanders vinden 80, respectievelijk 75 procent 4 en 5 mei belangrijk en zijn ook van mening dat 4 en 5 mei in de toekomst moeten worden gecontinueerd. Dit blijkt uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2005 dat is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

80 procent van de Nederlanders vindt het herdenken van oorlogsslachtoffers op 4 mei (heel) belangrijk en 75% vindt het vieren van de bevrijding op 5 mei (heel) belangrijk. Het draagvlak voor 4 en 5 mei is onverminderd groot. Er zijn daarbij niet veel verschillen tussen leeftijdsgroepen. Herdenken wordt iets belangrijker gevonden dan vieren. Het percentage dat voor herdenken kiest stijgt met leeftijd.

80 procent vindt dat 4 en 5 mei ook in de toekomst moeten doorgaan. Voor 90 % van de ondervraagden is 4 mei vooral respect tonen voor de oorlogsslachtoffers en een moment om stil te staan bij de gevolgen van oorlog (86%). Voor driekwart van de bevolking is 5 mei een dag waarop je erbij stilstaat, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar verantwoordelijkheid vraagt. Van de ondervraagden viert 56% op 5 mei de bevrijding in 1945 en het einde van de Tweede Wereldoorlog, 34% kiest voor het antwoord dat zij op 5 mei vieren dat Nederland een land is waar we in vrede en vrijheid kunnen leven.

Van alle ondervraagden kent 59% in de eigen omgeving mensen die zelf bewust oorlogssituaties hebben meegemaakt, of kinderen van oorlogsslachtoffers. Het gaat daarbij vaak om de Tweede Wereldoorlog in Nederland/ Europa (54%) en/of voormalig Nederlands Indië/Azië (19%). Maar ook situaties van na de Tweede Wereldoorlog worden genoemd, waaronder vredesoperaties (8%).

Iets meer dan de helft van de ondervraagden vindt kennis van de Tweede Wereldoorlog noodzakelijk om de huidige internationale ontwikkelingen te kunnen begrijpen en iets minder dan de helft voor nationale ontwikkelingen. Personen van 50 jaar en ouder zijn het daar vaker mee eens.

Op de vraag welke dagen bij voorkeur doorbetaalde vrije dagen zouden moeten zijn voor iedereen in Nederland, antwoordde 65%: bevrijdingsdag. Van alle feestdagen staat bevrijdingsdag nu op de derde plaats, na nieuwjaarsdag (88%) en tweede kerstdag (78%). Koninginnedag volgt op bevrijdingsdag, met 64 procent, Tweede Paasdag met 62%.

Nationaal Vrijheidsonderzoek
Sinds 2002 wordt jaarlijks door bureau Veldkamp het Nationaal Vrijheidsonderzoek uitgevoerd, in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het doel van dit representatieve onderzoek is de beleving van burgers ten aanzien van 4 en 5 mei en daar aan gerelateerde onderwerpen zoals oorlog, vrede, vrijheid en democratie, te monitoren.



Ingezonden persbericht