Dienstenbond CNV

Tweede ronde CAO EDS 2005
02-05-2005

Zoals bekend, hebben de leden van de vakbonden het principe-akkoord over de CAO EDS 2005 op 12 april jl. verworpen. Vooral de regelingen die de gevolgen van het verslepen van werkplekken over heel het land moeten opvangen (mobiliteitsbeleid) vinden geen genade in de ogen van de meerderheid van de leden. Ook over de loonaanpassing is niet iedereen te spreken.

Op uitnodiging van EDS wordt er op woensdag 4 mei weer gepraat. Wij doen dit op basis van de uitgangspunten die de kaderleden van CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en de Unie gezamenlijk op 25 april hebben geformuleerd. U vindt ze in deze brief.

Mobiliteit
De volgende uitgangspunten met betrekking tot woon-werk mobiliteit willen we overeenkomen:


1. Bestshore in Nederland
Beheer- en ontwikkelwerk is verplaatsbaar en is niet gekoppeld aan klantlocaties. Werk wordt door heel Nederland, Europa en de wereld verplaatst en werkplekken worden ingericht waar dit het beste uitkomt. Dit gebeurt nu ook al voor het ABN Amro account. Binnen Nederland wordt werk zoveel mogelijk daar verricht waar medewerkers hun werkplek binnen 1 uur kunnen bereiken.


2. Maatwerk
Zoveel mogelijk worden de werkomstandigheden ingericht op individuele basis. Hierbij kan o.a. gebruik worden gemaakt van de volgende instrumenten: (gedeeltelijk) thuiswerken, flexibele werktijden en 9-urige werkdag. In principe worden deze instrumenten in hun toepassing niet beperkt. Tijdelijke en / of permanente gebruikmaking van (een deel van) de instrumenten wordt overeengekomen door medewerker en zijn/haar manager en schriftelijk vastgelegd.


3. Vast en flexibel werk
Er bestaat geen verschil tussen vast en flexibel werk. Voor al het werk, behoudens het werk waarbij de detacheringregeling wordt toegepast, wordt dezelfde set van werkvoorwaarden / omstandigheden gecreëerd.


4. Maximale woon-werk reistijd
De maximale reistijd woon-werk mag, na toepassing van maatwerk, reëel niet langer zijn dan 1,5 uur enkele reis van deur naar deur. Als de tijd wordt overschreden dan wordt er door werkgever en werknemer gezamenlijk een oplossing gevonden waarbij de reistijd van maximaal 1 uur als na te streven norm wordt gehanteerd. Mogelijkheden hierbij zijn o.a : faciliteren van andere vervoersmogelijkheid (leasewagen / OV-kaart), overplaatsing naar een andere EDS werklocatie, gedeeltelijk reizen in werktijd, verhuizen, andere functie of een combinatie van deze elementen. Een vrijwillig en geslaagd (=nieuw werk gevonden) outplacementtraject kan ook worden toegepast.


5. Commissie van wijzen
Geschillen tussen medewerker en manager over de toepassing van de maatwerk-regelingen worden beslecht door een commissie waar manager of medewerker een beroep op kunnen doen. Deze commissie bestaat uit wijzen" aangewezen door OR en werkgever.


6. Detacheringregeling
De detacheringregeling CAO 2004 werkt goed en blijft ongewijzigd gehandhaafd.


7. Uitbreiding woon- werkvergoeding
De uitbreiding van de woon-werkvergoeding naar 300,00 wordt als een duidelijke verbetering gezien, mede in het licht van de geringe voorgestelde loonaanpassing. Deze dus handhaven.

Loon
De voorgestelde loonaanpassing ("de matrix") wordt als te laag beschouwd om motiverend voor medewerkers te werken. Het principe "pay for performance" wordt op dit moment zeker niet waargemaakt. Dit is een probleem gezien de demotiverende sfeer die nu binnen EDS NL heerst. Voorgesteld wordt om de matrix te verbeteren en tevens en een eenmalige uitkering in 2005 als "motivator" af te spreken.

Beloningssysteem
Buiten de discussie over de CAO 2005 om, constateren de kaderleden dat het gehanteerde beloningssysteem in discussie moet worden gebracht. Zo willen zij in het CAO en OR-overleg de volgende elementen aan de orde stellen :

* controleerbaarheid van het salarishuis

* toepassing van de matrix bij lage salarisbudgetten
* cijfers over verdeling van werknemers over de matrix
* ontwikkeling en vaststelling/berekening minimum en maximum grid
* (individuele) gevolgen jaarlijkse aanpassing grids

Verdere procedure
Op 4 mei gaan we onderhandelen met EDS. Als we er uit komen, dan ligt er een deal die we aan de leden van CNV Dienstenbond ter stemming voorleggen. Indien we niet tot overeenstemming komen, sluiten we (vormen van) acties niet uit. Uiteraard wordt u daarover de komende tijd geïnformeerd. Wij hopen vanzelfsprekend op een constructief overleg waarin een goed verdedigbaar resultaat wordt bereikt.

Vragen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf: w.burggraaf@cnvdibo.nl