Gemeente Grootegast


4 mei voorschriften

De Nationale Herdenking
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei a.s. herdenken we allen
-burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Het thema voor de herdenking dit jaar is "vrijheid delen is de kunst". Het gaat om de vrijheid die we samen delen: op straat, op school, in het bedrijf, in de woonplaats, in Nederland en in de wereld. Het gaat om de vrijheid voor iedereen.
De Nationale Herdenking wordt in Nederland altijd op 4 mei gehouden, ongeacht de dag van de week. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen.
Het vlaggen
Vanaf `s avonds 18.00 uur tot zonsondergang hangt van alle openbare gebouwen de Nederlandse vlag, zonder wimpel, half stok. Anders dan in voorgaande jaren mag de vlag na de herdenking niet meer in top worden gehesen.
De (kerk)klokken
Vanaf 19.45 uur tot dertig seconden voor 20.00 uur luiden de klokken van alle kerken. Daar waar de klokken hinderlijk zijn voor de voortgang van de herdenkingsbijeenkomsten, worden de klokken eerder stopgezet. De klok die de tijd aangeeft slaat om 20.00 uur acht slagen, deze vallen binnen de twee minuten stilte. De twee minuten stilte
Vanaf 20.00 uur tot 20.02 uur wordt op de herdenkingsplaatsen en in de naaste omgeving volkomen stilte in acht genomen. De enige uitzondering kunnen de acht slagen van de klok zijn. Voor zover mogelijk worden alle activiteiten in het openbare leven en het verkeer gedurende deze twee minuten stopgezet. De radio- en televisieomroepen en het openbaar vervoer vervullen hierbij een voorbeeld functie. Uiterlijk vertoon
Tijdens de stille tocht en de herdenkingsplechtigheid worden geen spandoeken, vlaggen, vaandels of andere uiterlijke tekenen van politieke of persoonlijke overtuiging getoond. Alleen op de linten van de kransen en bloemstukken is plaats voor vermelding van namen van organisaties. Omdat ook de militaire slachtoffers uit het Nederlandse leger worden herdacht, is het wel mogelijk dat personen die daartoe gerechtigd zijn uniformen uit het Nederlandse leger of van de voormalige Binnenlandse Strijdkrachten dragen, desgewenst met de daarbij passende decoraties.
Stille tochten
In de gemeente zullen in een viertal plaatsen een stille tocht worden gehouden en zal namens het gemeentebestuur het woord worden gevoerd. Niekerk-Oldekerk-Faan : afgevaardigde gemeente wethouder L. van der Tuin-Kuipers
Grootegast : afgevaardigde gemeente wethouder H. van der Sluis Doezum : afgevaardigde gemeente burgemeester K.B. Dijkstra Opende : afgevaardigde gemeente wethouder H. de Groot Iedereen mag meelopen met de stille tocht mits absolute stilte in acht wordt genomen. Bij de verschillende monumenten in de dorpen wordt ondermeer een krans gelegd namens het gemeentebestuur.
---

(c) 2003 Gemeente Grootegast