Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 22 april 2005

Herinneringscentrum Kamp Westerbork herdenkt 4 mei en viert 5 mei met diverse activiteiten

Op 4 mei staat het Herinneringscentrum Kamp Westerbork stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Overdag kunnen geïnteresseerden rondleidingen en lezingen volgen. 's Middags is er een concert en 's avonds een herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk. TV Drenthe zendt de herdenking vanaf 19.00 uur rechtstreeks uit.

Op 5 mei, de viering van de bevrijding, zijn er lezingen van ooggetuigen, rondleidingen en een optreden van Maarten Peters.

Middagprogramma 4 mei

's Middags vertellen in het Herinneringscentrum enkele oud-kampgevangenen, Joop Waterman en Max Degen, hun levensverhaal. Er zijn rondleidingen en er is een bijzonder concert te horen. Twee geëngageerde singer-songwriters van weerszijden van de grens zullen het thema 'Zonder grenzen/Ohne Grenzen' muzikaal vertolken: de Drentse Egbert Meijers en de Duitse Günther Gall.

De herdenking

Het herdenkingsprogramma op 4 mei start om circa 19.15 uur met een Stille Tocht vanaf de ingang van het kampterrein van het voormalig kamp Westerbork. Aan kop van de stoet lopen oud-kampgevangenen en leerlingen van cbs De Wegwijzer en

obs De Lindelaar. Deze basisscholen uit Westerbork hebben het Nationaal Monument Westerbork en het Verzetsgraf geadopteerd. Tijdens de tocht luidt de uit het kamp afkomstige klok en de namen van joodse kinderen worden genoemd. De radiotelescopen staan in de 'rouwstand'.

De herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument Westerbork. Ellis Hertzberger, oud-kampgevangene, spreekt de overdenking uit. Freek de Kort, winnaar van de gedichtenwedstrijd, leest zijn gedicht herdenken voor. Een muzikale bijdrage wordt geleverd door Maarten Peters. Hij zingt onder meer het lied De vogels zingen jouw naam, dat hij speciaal voor deze herdenking schreef. Ook de Drentse singer-songwriter Egbert Meijers draagt muzikaal bij.

Het Kaddish wordt uitgesproken door Joop Waterman die in 1943 in kamp Westerbork is geboren. Hij maakte hier de bevrijding op 12 april 1945 mee.

De twee minuten stilte wordt gevolgd door de Last Post. Kinderen leggen vervolgens rozen op de rails. Namens de provincie Drenthe legt Commissaris van de Koningin Ter Beek een krans. Aanwezig zijn verder vertegenwoordigers van de gemeente Midden-Drenthe, betrokken organisaties en nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust.