Stadsdeel Zeeburg

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Op 4 mei 2005 vindt de dodenherdenking plaats. Op die dag herdenken we in Zeeburg de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en ander oorlogsgeweld. De dodenherdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei wordt in Zeeburg georganiseerd door het 4 en 5 mei Comité.

Voor het verkrijgen van een breed draagvlak voor de dodenherdenking onder alle bevolkingsgroepen, leeftijdsgroepen en het doen toenemen van kennis en bewustzijn over de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers daarvan worden enkele specifieke activiteiten georganiseerd.

Zaterdag 23 april 2005
In samenwerking met Kantara uit de Baarsjes organiseert stadsdeel Zeeburg een excursie naar Zeeland. Het thema van de excursie is 'een gezamenlijke strijd'. Aan de excursie nemen 35 mensen uit Zeeburg deel en 15 uit de Baarsjes. Zij zijn ook aanwezig bij de dodenherdenking. Deze activiteit staat in het teken van Wij Amsterdammers in Zeeburg. De wethouders Tjeerd Herrema en Fatima Elatik nemen deel aan deze excursie.

Donderdag 28 april 2005
Groep 7 van de 8e Montessorischool Zeeburg herdenkt de toentertijd 11-jarige Keesje Brijde die in de Tweede Wereldoorlog kolen aan het zoeken was in het havengebied en door de bezetter werd omgebracht. De herdenking vindt plaats bij het voor hem opgerichte monument in het Keesje Brijdeplantsoen.
Ook op woensdagavond 4 mei vindt een dodenherdenking plaats bij het Monument van Keesje door wethouder Jan Hoek en een aantal leerlingen en ouders van de 8e Montessorischool, die het monument heeft geadopteerd. Jan Hoek onthult dan het gerestaureerde monument en het nieuwe straatnaambordje.

---

Programma Dodenherdenking op woensdag 4 mei 2005 Het landelijke thema dit jaar is 'Vrijheid delen is de kunst'.

Kop Java-eiland
Op de kop van het Java-eiland bij het oorlogsmonument Zeeman op de Uitkijk worden de gevallenen van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN) herdacht.

Programma
10:30 aanvang
10:35 muziek door de Waterlandse Harmonie Ransdorp / Schellingwoude 10:40 toespraak
10:45 muziek
10:50 toespraak stadsdeelvoorzitter Zeeburg Tjeerd Herrema 10:55 Last Post, Wilhelmus en leggen van bloemen

Jan van der Meijlaan/Dick Greinerstraat
In de Architectenbuurt, het voormalige gemeentelijke abattoirterrein, vindt op de hoek van de Jan van der Meijlaan met de Dick Greinerstraat een officiële vier mei herdenking plaats. Hier gedenken we de gevallen joodse en niet-joodse werknemers van het abattoir in de Tweede Wereldoorlog.

Programma
19.30 Verzamelen op de locatie, Manuel gitaar en zang 19.35 Wethouder Fatima Elatik spreekt welkomstwoord 19.38 Manuel gitaar en zang
19.45 Peter Prins draagt gedicht voor en houdt toespraak 19.50 Manuel gitaar en zang
19.55 Wethouder Fatima Elatik houdt toespraak
20.00 Twee minuten stilte
20.02 Wilhelmus a capella
20.05 Manuel gitaar en zang en napraten met koffie en thee

Het Flevohuis
In het Flevohuis vindt voor de ouderen die niet naar één van de andere herdenkingen kunnen of willen, een kleine herdenking plaats. Programma: Harpmuziek door Anita Ramphal
Spreker: Dhr. Van Wijk, directeur Flevohuis
Aanvang: 19.30 uur

Het Ceramplein
Op het Ceramplein vindt bij het monument een algemene herdenking plaats.

Programma
19.15 verzamelen op het Ceramplein
19.30 optreden Wittenburger fanfareorkest
19.35 welkom en uitleg protocol door Leo Nederstigt 19.37 optreden door het Surinaams koor de Harp
19.42 toespraak door de stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema 19.45 optreden door het Surinaams koor de Harp
19.53 toespraak door Fatima Sannah
19.56 gedicht door Farid Naseri
19.58 Last Post
20.00 twee minuten stilte
20.02 het Wilhelmus door het Wittenburger fanfare orkest Kranslegging door het stadsdeel
Publiek wordt uitgenodigd tot het leggen van bloemen

Zoals elk jaar worden er ook rozen uitgedeeld aan het publiek die zij als aandenken mee kunnen nemen of neerleggen bij het monument. Na afloop kan men een consumptie krijgen en wat napraten in de ruimte van de ontspanningsvereniging Ceram op het Ceramplein. Aansluitend is er om 20.30 uur is er een discussiebijeenkomst in het buurtcentrum de Meevaart in de Balistraat.

Kees Brijdeplantsoen
Bij het Graf van Keesje Brijde in het Kees Brijdeplantsoen op Sporenburg vindt eveneens een algemene herdenking plaats. Naast de herdenking zal het gerestaureerde en verplaatste monument worden geopend. Ook wordt de straatnaam van het Kees Brijdeplantsoen gewijzigd in het Keesje Brijdeplantsoen. Bij de herdenking is onder andere een oud-klasgenoot van Keesje aanwezig. Het monument van Keesje Brijde is in april van dit jaar opgeknapt en verplaatst naar de rand van het Keesje Brijdeplantsoen. Er is een muurtje van granietsteen gemetseld waaraan het kruisje gemonteerd is. Daarbij is het gedicht in plexiglas op het muurtje bevestigd. Het monument is meer toegankelijk geworden doordat er bestrating rondom is aangebracht. Buiten de restauratie van het monument is ook de straatnaam aangepast. Kees Brijdeplantsoen is gewijzigd in Keesje Brijdeplantsoen. Keesje Brijde is op 11-jarige leeftijd door de Duitse bezetters doodgeschoten toen hij kolen aan het rapen was. Keesje heeft dus nooit een echte Kees kunnen worden. De 8e Montessorischool heeft het monument van Keesje geadopteerd. De ouderraad met leerlingen van de 8e Montessorischool zijn aanwezig om bloemen te leggen.

Programma
19:30 Aanvang bij het monument aan de Panamakade 19:45 Toespraak door de Wethouder Jan Hoek
19:55 Onthulling straatnaambord
20:00 De dodenherdenking

---

Activiteiten 5 mei 2005
In het Flevohuis, Kramatplantsoen, wordt stilgestaan bij de viering van 60 jaar bevrijding. Veel bewoners van het Flevohuis hebben de bevrijding bewust meegemaakt. De viering vindt plaats in het Flevohuis in de theaterzaal en het restaurant. Het is voor iedereen vrij toegankelijk.

Het programma
13.00 uur Opening door Ton Warrens
13.10 uur Flevokoor
13.30 uur Gerrit de Gast (zanger hollandse lied) 14.00 uur goochelaar
14.45 uur Gerrit de Gast (zanger hollandse lied) 15.30 uur Surinaamse kaseko zingen o.a. het voor de gelegenheid door Thé Lau geschreven bevrijdinglied
16.00 uur trekking loterij, doorlopend spellen, rommelmarkt, loterij