Nationaal Comite 4 en 5 mei


Programma 4 en 5 mei

Het programma van de Nationale Herdenking en Nationale Viering van de bevrijding 4 en 5 mei 2005 is bekend.

De programmaâs van de herdenking en viering op 4 en 5 mei kennen in het lustrumjaar 2005, zestig jaar na de bevrijding, een aantal bijzonderheden.
In het oog springt in de eerste plaats de 5 meilezing door de Z.K.H. de Prins van Oranje. De Prins treedt hiermee in de voetsporen van H.M. de Koningin, die de lezing in 1995 hield, ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding.
In zijn lezing, getiteld âAan de vrijheid verplichtâ, kijkt de Prins naar het verleden en de toekomst, in de overtuiging dat onze vrijheid het kostbaarste is dat we bezitten. De Prins spreekt onder meer over hoe verschillende generaties, elk op een eigen manier, verantwoordelijkheid nemen voor de vrijheid.

De minister-president zal in verband met het lustrumjaar niet alleen op 5 mei spreken, maar op 4 mei ook de officiële toespraak houden bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Het Lied van de Vrijheid gaat vanaf dit jaar het publiek op de bevrijdingsfestivals in vuur en vlam zetten. Het speciaal geschreven In Vrijheid wordt op de festivals in allerlei versies gespeeld. De ambassadeurs van de vrijheid 2005, Ali B, BEEF! en Thé Lau, toeren per helikopter langs de festivals. Ook zij spelen het Lied van de Vrijheid. Het nummer is in verschillende arrangementen te downloaden van de website www.4en5mei.nl, zodat iedereen die muziek wil maken op 5 mei het lied in het repertoire kan opnemen.

Andere hoogtepunten uit het programma voor 4 en 5 mei zijn dit jaar: de 4 meilezing door Bernlef en het feestelijke Concert op de Amstel door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht, met medewerking van Simone Kleinsma.

Nederland is uniek in de combinatie van herdenken en vieren op twee achtereenvolgende dagen. Juist die opeenvolging van stil staan bij het verleden en discussiëren over de vrijheid geeft extra kracht en betekenis aan herdenken en vieren in ons land. Maar liefst 80 procent van de bevolking hecht waarde aan deze Nederlandse traditie van herdenken en vieren.

De grote lijnen van het programma voor zowel 4 als 5 mei volgen hieronder. Nadere informatie over programma-onderdelen en personen die daarin een rol spelen, is beschikbaar op de website: www.4en5mei.nl Media worden van harte uitgenodigd uit het programma-aanbod onderdelen te selecteren waaraan zij eventueel bijzondere aandacht willen geven. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is graag bereid hierbij te assisteren en nadere informatie te geven.

Bijzondere programma-onderdelen 2005:

- 5 meilezing door de Prins van Oranje

- Lied van de Vrijheid (uitvoering in verschillende versies)
- Voordracht gedicht door Brabantse scholiere Eveline van Rijswijk op de Dam

- Bloemlegging door zestig kinderen van basisscholen die meedoen aan het project 'Adopteer een monumentâ

- Ali B, BEEF! en Thé Lau toeren per helikopter langs bevrijdingsfestivals

- Feestelijk concert op de Amstel door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht, met als gastsoliste Simone Kleinsma

Met veel genoegen wijzen wij voorts op het volgende:
- Het Nationaal Aandenken (het boekje âVrijheid geef je doorâ) wordt dit jaar in een recordoplage van 243.000 exemplaren verzonden naar alle kinderen van groep 7 van de basisschool. De leerlingen krijgen hier (voor het eerst dit jaar) een âluchtpostbriefâ bij om aan hun ouders te geven.

- Op 29 april presenteert Floris Roubos een aparte uitzending van het Schooltv-weekjournaal over herdenken en vieren, met als thema âdemocratieâ. De uitzending wordt herhaald op 5 mei.
- In ons land staan 2800 oorlogsmonumenten, waarover informatie is te vinden op de website: www.oorlogsmonumenten.nl

4 MEI 2005: TOELICHTING NATIONALE HERDENKING

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, Amsterdam
- De schrijver Bernlef houdt de 4 meilezing, getiteld Ons aller geheugen.

- De jonge dichteres Hagar Peeters draagt haar gedicht Twee minuten voor.

- Zangeres Julya Loâko en het koor Nada Nirwana, onder leiding van August Loupatty, verzorgen de muziek.

Bij de herdenkingsbijeenkomst is een prominente plaats ingeruimd voor overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van de oorlogshandelingen en vredesoperaties daarna. H.M. de Koningin, Z.K.H. de Prins van Oranje en H.K.H. Prinses Màxima zullen de bijeenkomst bijwonen.

Herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam, Amsterdam
Bijzondere programma-onderdelen zijn dit jaar:

- Toespraak door minister-president Balkenende.
- Voordracht van het gedicht Kleur door Eveline van Rijswijk (winnares van de dichtwedstrijd âDichter bij 4 meiâ).

- Bloemlegging door zestig kinderen van Amsterdamse basisscholen die meedoen aan het project âAdopteer een monumentâ.

Vaste onderdelen zijn onder meer de kranslegging door H.M. de Koningin en Z.K.H. de Prins van Oranje, twee minuten stilte om 20.00 uur, overige kransleggingen en het defilé.
De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, onder leiding van P. Kleefman, verzorgt de muziek. De kapel speelt onder meer het speciaal voor de herdenking gecomponeerde Tot de doden.

De NOS zendt de plechtigheden rechtstreeks uit van 18.45 tot 20.35 uur op Nederland 2. Van 19.55 tot 20.20 uur zijn de beelden van de Dam ook op Nederland 1 en 3 te zien.

5 MEI 2005: TOELICHTING NATIONALE VIERING VAN DE DAG VAN DE VRIJHEID Op 5 mei vieren we de verjaardag van de vrijheid. We stellen ons de vraag welke verantwoordelijkheid wij moeten nemen om die kostbare vrijheid in stand te houden.
De dag van de vrijheid kent drie onderdelen: de Nationale Start Viering Bevrijding in de ochtend, âs middags de bevrijdingsfestivals en âs avonds de Nationale Afsluiting in Amsterdam.

Nationale Start in Noord-Brabant
Dit jaar vindt de Nationale Start Viering Bevrijding plaats in âs Hertogenbosch. Bijzondere onderdelen uit het besloten ochtendprogramma (van 10.30 tot 12.00 uur in het Provinciehuis) zijn:
- 5 meilezing door Z.K.H. de Prins van Oranje (de lezing wordt uitgegeven en is vanaf 6 mei beschikbaar in de winkel).
- Uitvoering Lied van de Vrijheid door verschillende muziekgroepen.

Enkele hoogtepunten uit het publieksprogramma (dat begint om 1 2.30uur op de Parade in âs Hertogenbosch en verder plaatsvindt in de binnenstad) zijn:

- Ontsteken van het bevrijdingsvuur door minister-president Balkenende, bijgestaan door een groep Keniaanse acrobaten (met toespraak door de minister-president).

- Optreden van Ali B.

- Tentoonstelling âOorlogskindâ.

- Debatten in het Bestuurscentrum over stellingen uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek.

Rond het jaarthema âVrijheid delen is de kunstâ en het Nationaal Vrijheidsonderzoek vindt een groot aantal activiteiten plaats, zoals culturele projecten en debatten. Details hierover worden bekendgemaakt tijdens een perspresentatie op 20 april in het Provinciehuis in âs Hertogenbosch.

Bevrijdingsfestivals
âs Middags vinden in alle provinciale hoofdsteden en in Amsterdam bevrijdingsfestivals plaats, waar volop ruimte is voor muziek, theater en discussie. Enkele bijzonderheden:

- Ali B, BEEF! en Thé Lau zijn dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid. Zij worden per helikopter langs de verschillende festivals gevlogen.

- Kunstwedstrijd over het thema âvrijheidâ. Festivalbezoekers kunnen stemmen op werken van studenten van kunstacademies.
- Op alle festivals wordt gedebatteerd over het belang van de vrijheid naar aanleiding van stellingen uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek. De NOS-televisie doet âs avonds verslag van âDe Stemmingâ, waarbij theatrale âStemmingmakersâ het publiek prikkelen in discussie te gaan.

In ons persbericht van 3 februari jl. werd al ingegaan op de speciale acties die de ambassadeurs gaan voeren in samenwerking met Amnesty International, War Child en Mensen in Nood. Later volgt nog nadere informatie over de bevrijdingsfestivals.

Feestelijke afsluiting in Amsterdam
De Nationale Viering van de Bevrijding wordt traditioneel afgesloten met het 5 meiconcert (van 21.00 tot 22.00 uur op de Amstel voor het Koninklijk Theater Carré), in aanwezigheid van H.M. de Koningin en de minister-president.

- Feestelijk concert in de openlucht door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht onder leiding van Jos Pommer, met werken van onder meer Rogier van Otterloo, Glenn Miller en Ravel.
- Gastsoliste: Simone Kleinsma.

- Speciale uitvoering van het Lied van de Vrijheid.

Het concert wordt traditiegetrouw besloten met Weâll Meet Again.

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Nieuws

Programma 4 en 5 mei

Het programma van de Nationale Herdenking en Nationale Viering van de bevrijding 4 en 5 mei 2005 is bekend.

Lied van de Vrijheid

Download nu de partituren of mp3 bestanden van het lied In Vrijheid Lees verder

5 mei 'Dag van de Vrijheid'

Het karakter van 5 mei wordt niet gewijzigd.
Lees verder

Thema 2005

Vrijheid delen is de kunst. Over de culturele aspecten van vrijheid. Lees verder

Tentoonstelling Oorlogskind

Kindermonumenten op Nationale tentoonstelling Oorlogskind Lees verder