4 mei herdenking kamp Westerbork bijzonder sfeervol
HOOGHALEN, 20050504 -- De sfeervolle herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork op 4 mei is door ruim 5.000 mensen bijgewoond. Overdag volgden meer dan 1.000 geïnteresseerden rondleidingen, lezingen en bezochten het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, is bijzonder verheugd met het toenemende aantal belangstellenden: "de herinneringen leven voort, niet alleen bij oud-kampgevangenen en hun nabestaanden, maar ook bij jongeren: de periode '40 - '45 is niet uit onze samenleving weg te denken".Voorafgaand aan het herdenkingsprogramma vond een stille tocht plaats. Tijdens de tocht werd een muzikaal intermezzo gespeeld, ondersteund door trommels. Avira en Shira Dwinger, kleinkinderen van overlevenden, noemden de namen van vermoorde kinderen. Dit werd afgewisseld met het luiden van de klok. De radiotelescopen stonden in de rouwstand. Aan kop van de stoet liepen leerlingen van cbs De Wegwijzer en obs De Lindelaar uit Westerbork, samen met oud-kampgevangenen.
De herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork startte met het voorlezen van een brief door Jules Philips, kleinzoon van Eduard Philips. Zijn opa schreef deze brief in 1943 aan zijn zoon Arthur en Mientje. Het is een brief waarin hij zich afvraagt of hij hen ooit terug zal zien. De veertienjarige Freek de Kort uit Tilburg, één van de vier winnaars van de landelijke dichtwedstrijd, las zijn gedicht Herdenken voor. De overdenking werd uitgesproken door kampoverlevende Ellis Hertzberger. De in 1943 in kamp Westerbork geboren Joop Waterman sprak de kaddisj uit.
Muzikale bijdragen waren er van Maarten Peters. Voordat de stille tocht begon konden alle aanwezigen luisteren naar het lied Herdenken doe je alleen ... samen met anderen. Tijdens het programma bracht hij Jaargetijden en Namen ten gehore. Deze liedjes staan op de zojuist verschenen cd Bevroren tranen, waarop alle door Maarten geschreven nummers voor de Westerborkse herdenkingen staan. Ook Egbert Meyers leverde met zijn lied Wij een bijdrage.
De minuut stilte werd gevolgd door het blazen van de Last Post door Theo Bleeker. Kinderen legden rozen op de rails. Aanwezig waren ondermeer vertegenwoordigers van de provincie Drenthe, de gemeente Midden-Drenthe, betrokken organisaties en nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust.
Ingezonden persbericht