Eenvoudiger controle van ontwerpberekeningen voor brandoverslag
ROTTERDAM, 20050503 -- Met slechts een minimum aan gegevens bepaalt het vernieuwde rekenprogramma BRANDO 2 of ontwerpen aan de eisen van brandoverslag voldoen. Daarvoor zijn alleen de afmetingen van het brandcompartiment en de gevelopeningen, de eis voor brandoverslag en een aantal controlepunten nodig. BRANDO 2 maakt de rekenmethode van zowel de oude als de nieuwe NEN 6068 veel beter toegankelijk voor architecten, ontwikkelaars, bouw- en woningtoezicht, brandweer en leveranciers. Het van oorsprong door het Centrum voor Brandveiligheid TNO ontwikkelde programma is door BRIS uit Rotterdam in samenwerking met gerenommeerde adviesbureaus geheel herzien.In het Bouwbesluit worden strikte eisen gesteld aan de minimaal vereiste weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO-eis) bij brand in gebouwen conform norm NEN 6068. Hierin is onder andere een nauwkeurige, maar behoorlijk ingewikkelde rekenmethode opgenomen met dubbele integraalberekeningen. In de praktijk blijkt dat de toepassing van deze norm lastig is.
Met het vernieuwde rekenprogramma BRANDO 2 is het mogelijk om met een minimum aan invoer berekeningen uit te voeren en te bepalen of ontwerpen aan de eisen van brandoverslag voldoen. De gebruiker voert slechts de afmetingen van het brandcompartiment en de gevelopeningen, de WBDBO-eis en een aantal controlepunten in. Dat kan zowel numeriek als grafisch (3D). Het rekenprogramma berekent de stralingsintensiteit op elke plaats buiten een brandcompartiment. De berekende vlamvorm wordt 3D op het beeldscherm getoond en geeft aan of de WBDBO-eis in de gevelopening van het brandcompartiment binnen de normen van het Bouwbesluit blijft. Vervolgens is aan de intensiteit van de straling te zien of aan de eis voor brandoverslag wordt voldaan.
Elke willekeurige grondvorm
De vormgeving van BRANDO is aangepakt en het programma heeft een geheel nieuw rekenhart. Van elke gemaakte berekening kan een rapportage worden afgedrukt waarin alle relevantie informatie is vermeld. Het rekenprogramma kan met elke willekeurige grondvorm werken, ook met de niet-rechthoekige. BRANDO is te gebruiken als lokale applicatie of als internetprogramma. Voordeel van de internetversie is dat er niets op lokale systemen geïnstalleerd hoeft te worden en dat een gebruiker altijd met een actuele versie werkt. BRANDO 2 is een vernieuwde versie van de oude BrandoNorm en BrandoPlus. Het nieuwe rekenprogramma is ontwikkeld door BRIS in samenwerking met de firma's Lichtveld Buis en Partners bv, Krijger bv, Knowmax en Suite 75. Het is gekoppeld aan het BrisWarenhuis. Dat is een modulair opgebouwd kennissysteem dat de gehele bouwregelgeving inzichtelijk en toegankelijk maakt.
BRIS
Sinds 1992 bouwt en onderhoudt BRIS bv (BouwRegelgeving InformatieSystemen) digitale kennissystemen om de Nederlandse bouwregelgeving inzichtelijk en toegankelijk te maken. De belangrijkste initiatief- en aandeelhouders zijn SBR en TNO Bouw. BRIS digitaliseert en ordent documenten met betrekking tot de bouwregelgeving en baseert zich altijd op integrale en officiële documenten zoals het Bouwbesluit, NEN-normen, jurisprudentie, enzovoort. De producten worden regelmatig geactualiseerd, zodat de gebruiker verzekerd is van volledige en actuele regelgevinginformatie die hij snel kan vinden. Kijk op www.bris.nl voor meer informatie.
Ingezonden persbericht