Gemeente Dordrecht
Persbericht
Dordrecht investeert in cultuur
Cultuurnota zet in op rijk cultureel leven
Een sterke cultuursector heeft meerwaarde als sociaal bindmiddel, als middel tot vermaak, als publiekstrekker voor de stad, als instrument voor educatie en als gezichtsbepalende factor van de stad. Met duidelijke acties en royale middelen geeft het College de komende jaren deze cultuursector een impuls. De vandaag door het College van Burgemeester en Wethouders goedgekeurde nota 'De kracht van het lokale' gaat daarbij vooral uit van lokale initiatieven. "Deelname van de Dordtste bevolking is van groot belang voor een rijk cultureel leven in de stad", aldus wethouder Hans Spigt.
In hoofdlijnen zal het beleid de komende jaren zich op twee punten richten. Ten eerste wil het College het lokale particuliere initiatief versterken. Het college wil de instellingen die actief zijn in vrijwel alle kunstdisciplines ondersteunen en waar wenselijk hen de mogelijkheid bieden relaties aan te gaan met professionele kunstbeoefenaars. Daarvoor stelt het College voor een productiebudget voor de podiumkunsten beschikbaar te stellen à ¤ 100.000 per jaar, de subsidietermijn te verlengen en het budget voor culturele initiatieven van ¤ 60.000 verhogen met ¤ 25.000 per jaar voor succesvolle initiatieven die voortzetting verdienen.
Ten tweede worden de bestaande cultuurinstellingen verder op peil gebracht. Deze voortzeting van de huidige aanpak, wordt bereikt door goede huisvesting, een goed niveau van programmeringsbudgetten en ten slotte een goed niveau van exploitatiebudgetten voor de culturele instellingen. Al eerder zijn vele ve! rbeteringen gerealiseerd; de komst van de Popcentrale, de fusie die leidde tot de Stichting ToBe, een verbeterde programmering van het CBK en de renovatie van het SIMON VAN GIJN-museum aan huis, zijn hiervan voorbeelden.
Samenwerking in beleid
Bovenal vindt het College dat lokale betrokkenheid, talent en kwaliteit noodzakelijke voorwaarden zijn voor een rijk cultureel leven, zodat Dordrecht zowel binnen de gemeentegrenzen als landelijk op de kaart kan worden gezet. Onderdeel daarvan is samenwerking tussen de lokale particuliere instellingen en de gemeentelijke instellingen te bevorderen. Daarvoor ziet het College graag dat er een zogenaamde 'cultuurmakelaar' aangesteld wordt.
De nota is mede tot stand gekomen door 'Gesprekken met de Stad'. In een zestal gesprekken is in 2004 door deskundigen en belanghebbenden over het Dordrechtse cultuurbeleid gediscussieerd. De uitkomsten hiervan zijn meegenomen in de uiteindelijke nota.
De nota w! ordt op 17 mei nog behandeld door de raadscommissie Cultuur en Vrije tijd. Daarna moet op 31 mei de Gemeenteraad nog instemmen met de nota.
Dordrecht, 3 May 2005
Redactie
Björn Hählen
Communicatie
telefoon (078) 639 6160
email bor.hahlen@dordrecht.nl
Informatie
Henk Kranendonk
Sector Cultuur
telefoon (078)648 18 68