Lijst Pim Fortuyn


Krant EU-grondwet trakteert ons op halve waarheden

30/05/2005 - Ik ben voor Europese samenwerking, schrijft Mat Herben. Maar tegen een grondwet die weggeeft waar we zestig jaar geleden voor hebben gestreden: onze soevereiniteit. Als ik de grondwetkrant van de regering lees, is het net of de tijden van de Pravda de communistische Waarheid herleven. Het probleem is niet de opsomming van de 448 artikelen, maar de quasi onschuldige 'Introductie' die halve waarheden vertelt. Ik begrijp nu wat Gorbatsjov bedoelde toen hij verbaasd zei dat Europa de Sovjet-Unie opnieuw wil uitvinden.

Op de voorpagina komen we de misleidende opmerking tegen dat de Nederlandse grondwet niet wordt vervangen door de Europese grondwet. De waarheid is dat het Europese recht boven het

Nederlandse recht wordt gesteld (zie artikel I-6). Dat is trouwens altijd het geval met een internationaal verdrag. Maar dit voor veel Nederlanders waarschijnlijk schokkende feit wil de regering natuurlijk bagatelliseren.

Op de tweede bladzijde heeft de regering de volgens haar belangrijkste onderdelen uit de grondwet op een rijtje gezet.

De Europese Commissie wordt kleiner. Klinkt goed, maar het houdt wel in dat Nederland, net als alle andere lidstaten, zijn vaste eurocommissaris kwijtraakt, dus minder invloed.

Vervolgens lezen we dat de bevoegdheden van de Europese Unie zijn afgebakend. Wat we niet lezen, is dat de Unie exclusief bevoegd wordt om internationale overeenkomsten te sluiten, waardoor het voor de lidstaten onmogelijk wordt om op dat zelfde terrein eigen afspraken te maken (artikel I-13).

Een ergerlijke halve waarheid is dat de nationale parlementen worden betrokken bij Europese wetgevingsvoorstellen. Wat de regering hierbij verzwijgt, is dat de Europese Commissie eventuele bezwaren van die nationale parlementen gewoon naast zich neer kan leggen. De invoering van een gele kaart voor de Commissie betekent niets, met een gele kaart kun je gewoon doorspelen, zeker wanneer je weet dat de rode kaart ontbreekt in dit spel.

Meer vergaderingen van de Unie worden openbaar. Mooi, maar de echte beslissingen worden natuurlijk gewoon nog steeds in de achterkamertjes voorgekookt. Het is ook niet toevallig dat de G-5, de vijf grootste EU-landen, regelmatig bijeenkomen voor het maken van afspraken, terwijl de overige lidstaten mogen afwachten.

Daarnaast lezen we dat er een burgerinitiatief wordt ingevoerd (artikel I-46). Mooi, maar wat stelt het voor? Ten minste één miljoen burgers uit een 'significant' aantal Europese landen kunnen de Europese Commissie verzoeken een wetsvoorstel te maken. Maar wat als de Commissie daar niets voor voelt? Precies, net als bij die gele kaart.

Voorts wordt de indruk gewekt dat de Europese grondwet de waarborg is voor onze grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting, gelijke behandeling, enzovoorts. Een valse suggestie, want die zijn al verankerd in onze eigen grondwet en in verdragen zoals de Universele verklaring van de rechten van de mens en het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten voor de mens en fundamentele vrijheden.

Het Europees Parlement krijgt meer bevoegdheden, dus meer democratie. Maar is dat wel zo? De grondwet verplicht de partijen die actief zijn in het Europese Parlement om bij te dragen aan de vorming van een 'Europees politiek bewustzijn' (artikel I-46). Stelt u zich eens voor dat Nederlandse politieke partijen de opdracht zouden krijgen het 'nationaal bewustzijn te bevorderen'. Dat is strijdig met de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging, waarover in diezelfde grondwet wordt gesproken.

Wat ook onvermeld blijft, is dat het Europees Parlement, tegen de wil van iedereen behalve de Fransen, doorgaat met het heen en weer reizen tussen Brussel en Straatsburg, een maandelijkse trip waarvan de kosten kunnen gaan oplopen tot zo'n half miljard euro per jaar.

Tenslotte maakt de krant melding van de zogenaamde vereenvoudigde herzieningsprocedure. Wat die procedure precies behelst, wordt om begrijpelijke redenen niet duidelijk gemaakt. Toepassing ervan leidt namelijk tot het afschaffen van in totaal zo'n vijftig vetorechten, waardoor Nederland nog minder invloed zal krijgen op de gang van zaken in Brussel. Dat geldt ook voor het meerjarig financieel kader dat onze afdracht regelt.

Na de invoering van een Europese munt (de euro), vlag en volkslied (de Negende van Beethoven) moeten er nu een grondwet, nationale feestdag (9 mei), Europese president en minister van Buitenlandse Zaken komen.

Waarom? Om een einde te maken aan nationale politiek, zegt de Spaanse socialistische regering. De grondwet is de geboorteakte van de Verenigde Staten van Europa, zegt de roodgroene Duitse regering. Aan die eerlijkheid kan de Nederlandse regering een voorbeeld nemen.

Ik ben voor Europese samenwerking, maar tegen een grondwet die in een pennenstreek weggeeft waar we zestig jaar geleden vijf jaar voor hebben gestreden: onze soevereiniteit.

Mat Herben
Lid van de Tweede Kamerfractie van de Lijst Pim Fortuyn


* Dit artikel is gepubliceerd in De Gelderlander op 30 april 2005