fuTUre design Delft 2005: TU Delft en gemeente Den Haag voor schone lucht
Scholieren ontwerpen hét vervoermiddel van de toekomst
De TU Delft daagt samen met de gemeente Den Haag scholieren uit mee te denken over duurzame vervoermiddelen. Een fiets van riet, een auto op honing, alles is te bedenken op weg naar een schone lucht. Begeleid door docenten en studenten van de TU Delft worden de deelnemende scholieren stap voor stap geholpen om hun verrassende ideeën vorm te geven. Het startsignaal klinkt op 3 mei aanstaande.
"De vraag die we scholieren voorleggen is niet alleen leuk, hij is ook belangrijk", aldus prof. Fokkema, Rector Magnificus van de TU Delft. "De huidige vervoermiddelen zorgen voor een forse milieuvervuiling. Bovendien komt het einde van olievoorraden steeds sneller in zicht. Daarom doen wetenschappers onderzoek naar alternatieven. De frisse ideeën van scholieren zouden daarbij wel eens nieuwe inspiratie kunnen opleveren. We zijn erg benieuwd wat scholieren bedenken."
Ook de gemeente Den Haag heeft grote belangstelling voor schone vormen van vervoer. "Natuurlijk stimuleren we in onze regio het openbaar vervoer, maar we ontkomen er niet aan ook slimme transportmiddelen te ontwikkelen wanneer we de stad ook in de toekomst bereikbaar en leefbaar willen houden. Daarom volgen we initiatieven met schone bussen, motoren of brandstoffen met veel interesse. Meer dan dat: met dit project willen we het denken over schone vormen van vervoer stimuleren," aldus verkeerswethouder Bruno Bruins van Den Haag.
Teams van twee tot vier scholieren en een begeleider worden stap voor stap door het ontwerpproces geleid. In de eerste stap maken ze een analyse van het onderwerp duurzaam vervoer. Het gaat hierbij niet alleen om schone motoren maar ook om het gebruik van duurzame materialen. Fokkema: "Misschien bedenken de scholieren een vervoermiddel gebouwd met plantaardig materiaal dat aan het eind van zijn leven op de composthoop kan."
Op de website van fuTUre design Delft, www.futuredesigndelft.nl, wordt daarvoor informatie aangeboden, maar ze worden ook aangemoedigd om daarbuiten op onderzoek uit te gaan. De wedstrijdsite helpt ze ook aan manieren om nieuwe ideeën te genereren. Een docent of student van de TU Delft kan de teams helpen in de laatste fase van het genereren van ideeën en begeleidt ze vervolgens bij de realisatie ervan. De beste teams werken hun onderzoek of bouwplan verder uit en geven op de wedstrijddag in Delft op 25 juni een presentatie voor de jury. "Op een hele beknopte manier maken ze zo ook kennis met de manier waarop ingenieurs een probleem aanpakken", aldus Fokkema.
Studenten in Delft experimenteren sinds enkele jaren succesvol met nieuwe concepten voor vervoermiddelen. Twee maal reeds bouwden ze een auto op zonne-energie die een wereldrecord vestigde. Op dit moment wordt een derde Nuna ontwikkeld. Andere studenten werken aan een met menskracht aangedreven onderzeeër en een dito vliegtuig. Een lichtgewicht constructie, aandrijving met duurzame energievormen en een aërodynamische vormgeving staan centraal. En nu dagen de TU Delft en de gemeente Den Haag scholieren uit om in de voetsporen van die studenten te treden.
Technische Universiteit Delft
Technische Universiteit Delft